Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тол таксите ще повишат билета Пловдив - София със 70- 80 ст.

Финансовата тежест от тол таксите ще се отрази много по- сериозно върху товарните превози, но при автобусните превози ще има поскъпване, каза Веселин Дошков, собственик на транспортна фирма и член на браншовата организация на автобусните превозвачи.

По думите му увеличението ще стигне до 10%, като за билета  Пловдив - София увеличението ще е от около 70 - 80 стотинки.

Тол таксата при автобусите зависи от екологичната категория като започва от 5 ст. за колите с Евро 6 стандарт и стига до 95 ст. за най- тежките  камиони. По думите на Дошков по българските пътища пътуват най много автобуси със стандарт 3 и 4. За тях таксата е 8 стотинки на километър.

Колко превозвачи могат да си позволят най- висока категория автобус. Средната му стойност е над 220 000 евро без ДДС.

Веселин Дошков попита как системата ще различава превозите, за които държавата декларира, че ще бъдат облекчени. Той апелира към общините да се съобразят с европейския регламент, който определя възложителите на превозите, т.е самите общини трябва да субсидират. Сега местните власти участват символично. Бизнесът не е длъжен да финансира социална политика.

Браншът ще окаже сериозен отпор на проекта, който се готви, прогнозира Веселин Дошков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38