Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Невъзможният път“ на Дончо Папазов минава през Пловдив

| обновено на 04.04.19 в 09:57
3
снимка: Яна Папазова

Новото издание на книгата „Невъзможният път“ на мореплавателя Дончо Папазов ще представи от 18 часа тази вечер пловдивското Читалище „Алеко Константинов“.  Почитателите на пътешествията, приключенията и предизвикателствата ще могат да се срещнат наживо с легендарния мореплавател, който обикаля света през 1988-ма година с дървената си яхта „Тивия“ по маршрут, преминаващ на юг от нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн през Атлантическия, Индийски и Тихия океан.

Двигателят на „Тивия“ се поврежда още в началото на пътуването, тя се преобръща два пъти и Папазов плава, като разчита единствено на вятъра, платната и уменията си. Книгата с историята на пътуването излиза за първи път през 1994 година. Сега издателство „Вакон“ я публикува с допълнени от автора информация и снимки. 

В 80 годишния си живот Дончо Папазов е бил леководолаз, рекордьор по гмуркане без апаратура, научен сътрудник, журналист, сценарист, редактор, автор и водещ на документални филми и телевизионни предавания, депутат от СДС в 36-ото народно събрание, главен редактор и главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ. 

За "Точно днес" на Радио Пловдив той разказа, че невъзможният път е изпитание, за което се е готвил 20 години. Останало е хубавото и това че е първият, който го е преминал. Маршрутът, който е избрал, е наричан "невъзможен", защото е най-труден и с най-големите изпитания. Той е пътувал през зимата и до сега само още един мореплавател е прекосявал същия път през този  сезон. 

"Успях да запазя волята и характера си ведри и весели. Ако човек тръгва с лошо, с омараза или с пресилена спортна злоба към едни изпитания, които траят почти половин година, той няма да завърши добре", казва Папазов. Много са му помогнали хилядите книги, приятелите и хората, които са участвали в подготовката и са заложили на него."Не можех да си представя, че мога да ги разочаровам - това дава огромни сили." И другото, което му е помогнало - че е плавал по много океани и обиколил света един път преди това пътешествие. 

Папазов обобщи, че морето и обиколките са му дали всичко. А от периода на активната му обществено-политическа дейност сподели наученото: "Пътят към демокрацията е дълъг, гледайте във Франция, Англия, Германия и т.н. - той продължава повече от век. Ние изживяхме нещо, което на много малко хора и поколения се случва - смяна на един строй. България е неузнаваема, не е тази, която беше преди 35 години. Коренно различна е. Естествено има огромни минуси. Аз съм недоволен от много неща и винаги съм казвал, че ние не бива да се примиряваме, трябва винаги да протестираме и да търсим правата си. Според мен човешките права и опазването на природата ще бъдат еднакво важни и след един век. И винаги ще има протести и винаги хората ще мислят, че не са им достатъчни и е напълно правилно. Това е прогрес".

Според Дончо Папазов, човек свива платната, когато спира да мечтае. "Не трябва да се свиват платна, в преносния смисъл. Винаги трянва да бъдем готови за вятъра на промяната. Ако трябва, дори да го предизвикаме".

Мореплавателят още пътува. И ако трябва сега да тръгне отново, споделя, че без особени усилия може да прекоси отново Атлантика. Той е категоричен, че никога не би променил нищо от това, което е правил досега. "Мисля, че една от големите житейски работи е да докажеш, че невъзможното е възможно - във всички сфери на човешкото познание, изкуството, занаятите, науката. Това е, което крепи човечеството и го тласка напред".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Здравка Андреева издаде "С музика и Дади по света - Африка"

Чаровна дама, влюбена в музиката и в пътешествията и любим учител на много ученици е Здравка Андреева. За нея кризите отварят нови възможности, а пътешествията – нови срещи и познания. Тя е дългогодишен преподавател по акордеон в Музикалното училище „Добрин Петков“, а след като напуска създава музикалната работилничка „Дади“, в която вече 10..

публикувано на 17.05.24 в 17:18

Антоанета Караиванова- Павлова с нова стихосбирка

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България..

публикувано на 17.05.24 в 16:10

В "Срещите" - как литературата вижда Пловдив

В навечерието на големия ден 24 май с Емилия Каменова си припомняме знаковите имена, които Пловдив създава в българската литература.  Поглеждаме как литературата вижда Пловдив. Достолепен, могъщ... ..  Но защо тогава е живо това наблюдение: "Изкатерили сме се на раменете на великани, а днес приличаме на джуджета".

обновено на 17.05.24 в 11:08

„Алтер его” – Орфей и сатирична лира

За фестивала на поезията „Орфей – 2024“ ще говорим в „Алтер его“ тази събота. Наградените поети вече са оповестени, но ще направим това и при нас – като повод да поговорим с организатора на седемте издания Антон Баев.  Ще разменим думи и с носителката на големия приз за поезия Мирела Иванова, както и с две от отличените поетеси в две..

обновено на 17.05.24 в 11:08

Звездна италианска вечер на Античния театър

Трима забележителни италиански певци посреща Пловдив с концерт-спектакъла  „THE MAGIC OF ITALIA”. На 06.06.2024 (четвъртък) от 20:30 ч. красотата на италианската песен ще властва на сцената на Античния театър . Броени дни остават до срещата с ДЖАНИ СКРИБАНО, ЛУКА МИНЕЛИ и КИАРА ПЕРАЛЕ. Под съпровода на оркестъра на ДЪРЖАВНА ОПЕРА - ПЛОВДИВ,..

публикувано на 17.05.24 в 10:54