Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономиката на Пловдив изпревари градоустройството

Предварителният проект на новия Общ устройствен план ще бъде предоставен на пловдивчани за публично обсъждане през август или септември. Това обеща на сесията на 11 април кметът Иван Тотев, след като съветници обвиниха администрацията, че няма регистър, от който пловдивчани да видят статута на земята, и че ОУП се подготвя в пълна тайна.

Кметът уточни, че в момента се правят предпроектни проучвания от фирма "Булплан". 

Сдружение "Бизнесът за Пловдив" предлага да се проведат серии от дискусии, за да се обсъдят въпросителните около Общия устройствен план на града. Той трябва да се разработи от софийска фирма, определена от общината.

По темата говорим с инж. Румен Хорев, член на сдружението, от където смятат, че икономическото развитие изпревари сериозно градоустройственото. 

Той каза, че много от проектите на стария ОУП от 2007 година не са осъществени и разработени. През 2016 година общинския съвет обяви обществена поръчказа фирма, която да оцени какво е извършено в него, и как да бъде актуализиран. 

Колегите, които правят новия ОУП искат срещи с общностите и организациите, за да проучат кои да са новите моменти в него, каза инж. Хорев. По думите му от сдружението имат предложения, които са:

На първо място е важно да се отчете, че икономическото развитие на Пловдив изпревари градоустройственото, защото създаването на индустриалните зони привлякоха доста хора извън града. В същото време не се отговори адекватно на петната за застрояване и на транспортинте схеми. 

За да се избегне затрудненото движение е важно да се изгради т.нар. ринговата структура на движение в Пловдив, посочи инж.Хорев. Той уточни, че вторият момент е свързан с ринга на Околовръстното шосе на Пловдив и неговото разширение. Там обаче е ясно, че проектът е отхвърлен и тепърва започна да се прави ново задаие за неговото проектиране.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС гарантира недосегаемост на "избралите" главния прокурор

Направените конституционни промени бяха издържани от законова гледна точка, но Конституционният съд  обяви тези в частта за съдебната система за противоконституционни заради широкото тълкование на т.нар. форма на държавно управление и свързаните с нея изменения в съдебната власт. Това коментира адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“...

публикувано на 29.07.24 в 10:58

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35