Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Великден в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян"

В старата църква се намира чудотворната икона на Светите Козма и Дамян.

| обновено на 29.04.19 в 06:56

На втория ден на Великден ви водим до красивия Кукленски манастир „Свети свети Козма и Дамян“. Там времето е спряло, а надеждата изпълва всяка част на мисълта. Той е разположен само на 15 километра от Пловдив. 

В непосредствена близост е аязмото с лековита вода. В манастира се намира и една от най-старите църкви у нас, която съхранява чудотворната икона на „Свети Козма и Дамян“.

На прага на Кукленския манастир ни посреща сестра Анастасия, монахиня, която се грижи за обителта от 10 години. Разговорът с нея започва с чудото наречено Възкресение.

Монахиня Анастасия отваря вратите на Кукленския манастир „Свети свети Козма и Дамян“ и споделя, че историческите сведения за създаването му липсват, но живи са преданията за него, които свидетелстват за добротата на хората.

Дълги години манастирът е бил психолечебница. Там все още се пази една от веригите, с които са били вързвани болните в предверието, разказва сестра Анастасия.

Монахиня Анастасия ни води и в старата църква на манастира, съхранила уникални стенописи.

В старата църква се намира и чудотворната икона Свети Козма и Дамян.

Сестра Анастасия ни изпраща напомняйки ни, че вярата е най-истинският път в живота. И трябва да я носим в себе си не само на големи празници, но и през останалите дни на годината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Боряна Маринкова

Мобилно приложение помага да се намери липсващо лекарство

Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства коментира в програма "Ден след ден" новото мобилно приложение   "Намери своето лекарство", което ще помага на пациентите да намерят липсващия им медикамент. То ще бъде в две версии - за Apple и за Android и  може да бъде свалено чрез съответния QR код. "..

публикувано на 29.03.24 в 16:48
Борислав Цеков

Има време за избори 2 в 1, но е по-добре да са отделно

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.   Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното..

публикувано на 29.03.24 в 15:38

Ще получим самолети F-16, но няма да има къде да ги държим

България е една от 13-те държави в НАТО, които тази година покриха изискването разходите за отбрана да са 2% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви пред Радио Пловдив Вилис Цуров , председател на Управителния съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“. Той коментира, че с членството на страната ни в Алианса коренно се е..

публикувано на 29.03.24 в 15:30

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54