Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великите европейци - Джордж Харисън, втора част

| обновено на 22.05.19 в 12:17

I me mine, „Аз, на мене, мой” – тази знаменита песен на Джордж Харисъне последната композиция, която „Бийтълс” записват заедно и точно отразява ситуацията – те вече не са съмишленици, а група егоисти, които повтарят само „аз, на мене, мой”. 

Сам Харисън уточнява: „I me mine е проблемът на егото. Има две „аз” – малкото, когато хората казват „Аз съм това”, и голямото, което е двойствено и егоистично. Когато двете „аз” се слеят, тогава наистина се усмихвате”. Този проблем явно го мъчи цял живот, защото по-късно и автобиографията му е озаглавена I me mine. На всичкото отгоре, той прави бутиково издание на книгата, като му слага мегаломанската цена от 350 паунда и казва - време е всички да разберат, че и аз имам его. Но това не е истинска мегаломания, а проява на типично британското му чувство за хумор, в случая - доста саркастично.

I me mine

Джордж Харисън е първият от „Бийтълс”, който издава два самостоятелни албума още преди разпадането на групата. Те нямат особено голям успех, но през 1970 излиза All Things Must Pass, „Всички неща трябва да преминат”, който се счита за най-успешния в соловата кариера на Джордж. Критикът Бен Гърсън го описва  в списание „Ролинг стоун” като „Вагнеровски, Брукнеровски, музика на планинските върхове и огромните хоризонти”. Тридесет години по-късно, в едно интервю по повод преиздаването на All Things Must Pass,самият Харисън казва: „Това беше просто нещо, което ми помогна да продължа след „Бийтълс”, моят начин да се отърва от групата и да тръгна по собствен път…..това беше много щастлива възможност”. Албумът е базисен за цялото по-нататъшно творчество на Джордж Харисън със знаковия звук на неговата слайд-китара и цялостната атмосфера на духовно търсене, пропила и саунда, и текстовете. Той съдържа и една от най-великите му композиции – My Sweet Lord.

My Sweet Lord

My Sweet Lord е може би най-известната песен на Джордж Харисън, но тя му носи и много неприятности. На следващата година срещу него започва процес за плагиатство. Обвиняват го, че е откраднал хитът от 63-та на Рони Мак He`s So Fine. Харисън отрича, твърди, че вдъхновението идва от религиозния химн O Happy Day, но съдията приема, че плагиатство има, макар „подсъзнателно”. Така или иначе обаче, My Sweet Lord е сред основните хитове по време на прочутия концерт за Бангладеш, който Харисън организира през 1971 г. Списание „Ролинг стоун” пише, че това е първият благотворителен концерт от такъв мащаб. 

Идеята е да се помогне на милиони бежанци в Индия, дошли от Източен Пакистан или Бангладеш, както се нарича страната, след войната за независимост същата година. По време на войната тези хора са подложени на геноцид от пакистанската армия, но и природата не ги оставя на мира – Бангладеш е опустошен от циклон, а хуманитарната катастрофа се допълва от поройни дъждове и наводнения. Концертът е в Медисън Скуеър Гардън, излиза и прочутият албум „Бангладеш”, а едноименната песен на Джордж Харисън се определя като „едно от най-убедителните музикални изявления в историята на музиката изобщо”.

Бангладеш 

В следващите 30 години, до смъртта си през 2001-ва, Джордж Харисън продължава соловата си кариера и участва в различни групови проекти като турнето в Япония с Ерик Клептън или създаването на мегагрупата The Traveling Wilburys. Той обаче не се занимава само с музика, понякога зарязва музикалната сцена за години, зает с другите си интереси – градинарството и бързи автомобили. Той отдавна не е бедното момче от ливърпулските евтини общински жилища. Още с „Бийтълс” става рицар на Британската империя, а после получава и много признания за соловата си кариера. Живее в огромно викторианско имение край Темза и всеки ден с часове се занимава с градината. Friar park има 120 стаи и първата му жена, Пати, си спомня: „Дори когато Джордж беше в къщи, често не можех да го намеря, за да се видим.”. Пати започва да губи Джордж, когато той се хваща сериозно с хиндуизма, но редува часове на медитации и молитви с диви нарко-алкохолни купони. Още по-сериозен повод за раздялата им обаче са жените, по които Джордж е луд, а сред завоеванията му се споменават включително Мадона, Криси, жената на Рони Ууд, както и Морийн, жената на Ринго Стар. През 74-та Джордг и Пати се разделят, а по-късно той се жени за мексиканката Оливия.

Got My Mind Set On You

През 1997 година Джордж Харисън е диагностициран с рак на гърлото и изкарва курс радиотерапия. Две години по-късно шизофреник прониква в имението и наръгва с голям касапски нож Джордж около 40 пъти. Идеята му е да убие Харисън, за да се отърве от „Бийтълс”, чиято музика натрапчиво звучи в главата му.

 Спасението идва от Оливия, която поваля нападателя с ръжен и тежък лампион. Джордж е направо смазан. Той оцелява, но може би точно стресът води и до рака на белите дробове, установен през 2001-ва. През юли лекарите виждат, че туморът е плъзнал и в мозъка, а лечението е неуспешно. На 12 ноември тримата живи от „Биитълс” – Джордж, Пол и Ринго имат прощална вечеря с много шеги и смях през сълзи. 

17 дни по-късно, само на 58, Джордж умира. Тялото му е кремирано, а прахът пръснат на мястото, където любимата му река Ямуна се влива в Ганг. Последният албум на великия Джордж Харисън - Brainwashed, „Промити мозъци”, излиза след смъртта му. Една от песните, „Заклещен в облака”, критиката определя като „уникално искрена реакция срещу болестите и смъртта”.

Stuck Inside a Cloud




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27