Между двете водещи партии има практически паритет

"Тренд": Преди вота ГЕРБ води с 31,5%, БСП за България - 30,4%

Избирателната активност ще е ключова за резултатите при тези избори

| обновено на 22.05.19 в 16:40

Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата след скандалите с апартаментите, както и минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП показва представително за страната проучване на "Тренд", направено в периода 11-17 май сред 1007 души. 

Проучването показва, че три партии са със сигурно представителство в Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО остава на ръба на бариерата, коментира за Радио Пловдив социологът от "Тренд" Димитър Ганев.

Декларативната активност отчитаме като сравнително висока. Очаква самата избирателна активност да е малко над 40 %, но и на последните европейски избори тя баше такава, а подадените гласове малко над 2 200 000. На тези избори не бива да очакваме по-различна картина и по- висока изборна активност. В този смисъл избирателната активност ще е и ключът към тези избори, каза Димитър Ганев.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампаниятаВъзстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

Димитър Ганев добави, че на база на проучването може да се направи извод, че съществува практически паритет между двете водещи партии - ГЕРБ и ДПС. Те са на голяма дистанция от ДПС, както и четвъртата партия, която също е на голямо електорално разстояние от Движението. Самото ДПС дава много сериозна заявка за този вот. За тази партия е много важно да покаже, че се е възстановила от удара, който ДОСТ им нанесе през 2017-а година.

Според проучването ГЕРБ биха получили 31,5 процента, а БСП за България - 30,4 на сто. След имиджовата щета, която ГЕРБ претърпя от скандалите около апартаментите и къщите, основната управляващата партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията.  Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП - разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1.1 на сто.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8 процента. ВМРО остава на четвърта позиция, точно на ръба на бариерата за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8 процента. "Воля" успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8 на сто от гласуващите. 

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2 на сто подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат. 

Сред останалите участници в евровота "Коалиция за България" взима 2,4 на сто от гласовете, "Атака" - 2 процента, Патриоти за Валери Симеонов -  1,3 на сто, а Възраждане -  1,2 на сто. 

16 на сто от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35 на сто) пък са решили още преди кампанията, а 9 процента са взели решение по време на кампанията. 

От "Тренд" уточняват, че теренът на проучването е приключил на 17 май и вероятно в дните до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи. 

30 на сто пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39 на сто няма да го направят. Най-висок този процент е в БСП, което се обяснява с вътрешнопартийното напрежение при социалистите.

До края на кампанията има още време и не можем да гадаем как ще се разпределят гласовете на хората, които все още не са решили дали да гласуват, каза в заключение социологът.

Още от категорията

Закупуваме живи елхички за кампанията "Посади надежда"

В началото на новата седмица в земеделското министерство бе дадено началото на благотворителна кампания за закупуване на живи елхички под надслов „ Посади надежда ”. По пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията ще бъде в партньорство с фондация „..

обновено на 10.12.19 в 09:51
Румен Гълъбинов

Време ли е да въведем минимална часова ставка?

Може би е дошло времето и в България да се въведе минимална часова ставка вместо минимална месечна работна заплата. Това каза в интервю за програма "Точно днес" финансовият анализатор  Румен Гълъбинов .  Държавите от ЕС, в които националните минимални работни заплати не се определят на месечна база, а например почасово или седмично, заплащането се..

публикувано на 10.12.19 в 08:00

Пет пъти се увеличава разликата от винетки на тол система

Новите тол такси изправиха бранша на превозвачите пред дилеми, които трябва да се решават в съкретени срокове, защото наредбата постави строги правила пред всички малки и големи транспортни фирми. Повече от разговора с  Васил Пиронков , председател на УС на Камара на автобусните превозвачи в България. Пиронков смята, че е особено важно да се..

публикувано на 10.12.19 в 07:59

За "независим" прокурор трябва конституционна реформа

Иванка Иванова , директор Правна програма в Институт „Отворено общество“, коментира бързата реакция на правителството от 7-ми декември. Тя изясни причината свързана с делото „Колеви“, и осъдителната присъда за България в Европейския съд по правата на човека. Бързата реакция на правителството се дължи на желанието  да се постигне..

публикувано на 09.12.19 в 17:23

На хоризонта са най- добрите сценарии за "Ботев" и "Локото"

Дострояването на стадион „Христо Ботев“ от държавата е възможно, ако той стане общински и концесията за него бъде развалена. Това е условието на премиера Бойко Борисов след поредния протест на привържениците на клуба за Колежа. Според общинския съветник от ЗС "Ал. Стамболийски" адв. Георги Колев дебат по темата не бива да има, защото всяка..

публикувано на 09.12.19 в 15:44