Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите във Фрайбург гласуваха активно и спокойно


От българите, които  гласуват в чужбина, най-много са тези в Германия и Великобритания.

Един от тях на тези евроизбори е университетският преподовател по антична и западноевропейска литература  в Пловдивския университет  Младен Влашки. От една година той е лектор по  български език, култура  и литература в универиситета в германския град Фрайбург. Грасдът е най-южната точка на Германия, на 70 км от Страсбург. 

В интервю за Радио Пловдив, Влашки  разказа, че гласуването на българите във Фрайбург е протекло спокойно и нормално. Секцията е отворила в 7 сутрина, с активно българско гласуване, без проблеми, в присъствието на представител на българската държава и на представители от Дружеството на българите във Фрайбург. 

Германците също са проявили активност, още повече, че те гласуват две в едно, освен за евроизбори, също и за местен парламент - т.е. за общински съвети, както казваме в България. Законодателството в Германия позволява на г-н Влашки да гласува и в тези избори, но като човек, който е от около година в града, той не го е направил, защото не познава достатъчно ситуацията в града. Но  за българския евровот, той гласува без колебание. 

Защото движението към Европа е българска идея, която се прогласява още от Пенчо Славейков. Не да затрием всичко свое, а да хванем, да приложим всички категории, които са се развили в Европа и да станем част от това европейско семейство. Това е завет на Пенчо Славейков, на българските възрожденци, на цялата българска култура от  началото на ХХ век, която се модернизира.

Има проблеми. Но тези проблеми и популистите, които се опитват да  разрушат ЕС, са страшна сила. Младите днес трябва да знаят, че свободата, че мирът не са даденост, а са нещо, за което се полагат постоянни усилия, нещо, за което се гласува.  И нашето движение към ЕС, нашето присъствие в ЕС е точно тази борба.

Днес единствената възможна формула, не утопична- утопични има други, а възможна, поне засега, е поне засега, в рамките натова, което наричаме а ЕС.

Ивтервюто с Младен Влашки е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35