Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите нямат намерение да бръкнат в собствения си джоб

Със 117 гласа "за" и 90 "против" Народното събрание прие промяната в закона за Държавния бюджет, с която се предвижда намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев на глас. Делян Пеевски от ДПС предупреди, че това ще доведе до фалит на политическите партии и предложи 0 лева субсидия, а също и нов модел на финансиране.

Няколко тълкувания имам около сагата за партийните субсидии. Първото е класическото, което винаги се случва, когато се увеличават масово цените на водата, тока и парното. И трябва да се намери нещо друго, което да се намалява и то да се хареса на хората. Тоест – да покажем, че ще бръкнем в джоба на политическите партии. Не че политическите партии имат намерение да бръкнат в собствения си джоб. Нито Бойко Борисов, нито Корнелия Нинова, нито Делян Пеевски имат подобни намерения. Всичко е една игра. Политическа пиар игра, която е сведена до абсурд. Това заяви в интервю за Радио Пловдив адвокат Владимир Дончев, бивш депутат.

Той е категоричен, че не трябва да се гледа сериозно на опитите за намаляване на държавната субсидия за политическите партии, тъй като те ще стихнат скоро.

Дончев смята, че държавна субсидия по-голяма от 3-4 лева на глас е неоправдана. Тази сума е достатъчна за нормалната издръжка на една партия, без излишен лукс.

Субсидия от 1 лев на глас ще удари единствено малките опозиционни партии, които се опитват да се закрепят в политическото пространство. По този начин големите партии запазват статуквото и си гарантират, че няма да има по-малка партия, която по някакъв начин да ги измести, смята Владимир Дончев.

Зануляване на държавните субсидии за партиите

Това са идеите на г-н Пеевски, който се опитва да оригиналничи от доста време. Пеевски ни се подиграва. Неговата подигравка към политическата система и към нас избирателите, е абсолютно искрена, категоричен е Владо Дончев.

Цялото интервю с адвокат Владимир Дончев можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54