Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Алтер его” ще цъкнем вефа, за да чуем Кидика

| обновено на 15.06.19 в 10:12

Майна, цъкни вефа, за да чуем Кидика как се дере!”, това е култовата фраза, която още отеква сред пловдивчани. Тя, разбира се, е свързана с нашия специален гост Христо Кидиков. Тази събота ще разберем директно от него как, къде и защо се е появила тя. И не само това – очаква ви интересен разговор за българската популярна музика, изпъстрен с много автентични весели истории. 

Христо Кидиков е роден на 16 октомври 1946 г. в Пловдив. През 1969 г. кандидатства в Естрадния отдел на Българската държавна консерватория и е приет в класа на Ирина Чмихова. От този клас излизат Маргарита Хранова, Михаил Йончев и Мустафа Чаушев.

Работи с оркестър „София“. През 1974 г. записва първата си дългосвиреща плоча. До 1984 г. работи в ГДР. След това е поканен в Естрадния отдел на армията като солист на група „Сребърни звезди“, където пее до 1990 г. Оттогава е на свободна практика. Лауреат е на много музикални конкурси. Женен, с трима сина. През май 2007 г. издава своята биографична книга по името на най-големия си хит „Хей, живот, здравей, здравей“. Има няколко издадени пдългосвирещи плочи, касети и компактдискове, сред които: „От танц в танц”, „Македонка”, „Василена”, „Живот и песен”, „Михаела”. Подготвя нов албум, който се очаква да излезе през 2020 г.

Христо Кидиков е „Почетен гражданин на град Пловдив“. Връчено му е отличието „Знак с герба на града”, придружен със символна лента с цветовете на знамето на Пловдив.

На 8-ми юли Христо Кидиков ще пее на Античния театър заедно с най-големите имена в българската естрадна музика – „Най-доброто от най-доброто”!

Останете с „Алтер его”! Ще звучим тонизиращо и шлагерно.

 „Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя от 6.00 часа сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – шлагерът на доброто настроение!

Автор и водещ: Петър Краевски




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Горещници по различни скали "Точно днес"

Горещо е. Седмицата започва с ново предупреждение за температури над 40 градуса, пожарите нагорещиха земята още, а на обществения хоризонт няма лятна ваканция за политическите скандали. Следим ситуацията в Средногорието, където четири дни продължи битката с мигриращите във всички посоки пламъци. Ще включим в предаването с най- актуална информация..

публикувано на 14.07.24 в 18:52
Николай Пеев

Клуб "Неделя"- приказки от бъдещето

Днес в Клуб "Неделя" ще ви срещнем с младия писател фантаст Николай Пеев. Той ще представи своята нова книга "Пепеляшка: окабелена".  Ще поговорим за приказките от бъдещето и  дали докато сънуваме мечти в настоящето , има опасност да се събудим в  кошмара на фантастична реалност. За литературата и нейните различни проявления и за  неутолимото..

публикувано на 14.07.24 в 12:20

Неделно с „Шейкър“

В съвместната ни рубрика с Елена Шахънска коментираме темата за чувствителността. Кое ни прави безчувствени? Как да възвърнем чувствителността си, оставайки заземени? С холистичния психолог Дорина Ташева говорим за психо-ароматерапевтичните карти и етеричните масла. Наш задочен гост е и д-р Емилия Караславова. Как скока в шумановия..

публикувано на 13.07.24 в 16:05

За фотографията с любов днес във "Вход свободен"

На 12 юли църквата почита Света Вероника. Имен ден празнуват Вероника, Верка, Вера. Света Вероника се приема за закрилница на фотографията. По този повод честитим празника на всички именници и оставаме на линия в следобедните часове.  За фотографията с любов говорим днес във 'Вход свободен"! Възникнала през 19 век, фотографията е резултат от няколко..

публикувано на 12.07.24 в 09:30

Парещи стъпки в лятото - "Точно днес"

Пикови стойности на климатичната и политическа жега! Седмицата започна, но и свършва с безпощадната прогноза  да стане и по-топло. И понеже все още цялото лято е пред нас, „Точно днес“ са горещи и темите до 9.30, а посоките за прохлада ще очертаем с поезия, с балетна класика и с дебелите сенки на планински била. След вчера ДПС изгуби окончателно..

публикувано на 11.07.24 в 16:39