Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели.  Четири пъти се е вдигнал износът ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса.

В такава посока бе и изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който  уточни, че растежът на българската икономика за първото тримесечие е 4,8%. Индустрията бележи ръст от 3%, услугите 3,6% и по думите на Горанов, бурните ветрове, следващи в икономическия цикъл, не са на хоризонта на страната ни. Икономическият форум продължава и днес. Преди началото му Веселина Пеева  разговаря с един от участниците  в днешната програма - икономическия анализатор от ИПИ Петър Ганев:

Високо оценявам идеята форум, на такова високо ниво да се провежда извън столицата. В рамките на юли очакваме да получим  информация за перспективите на България да влезе в чакалнята на еврозоната или ще ни отложат. Това е важно, защото в икономически план това е най-важната тема. Тя променя паричния режим, заяви Ганев.

Допадна ми изказването на всички, че няма да има промяна във фискалната и данъчната политика, където на практика сме доста успешни.  Търговията ни с Германия е балансирана, повече в изнасяме, отколкото внасяме оттам. Бележим генерален ръст в износа и то - към богатите държави.  Икономиката на България работи, но може да работи и по-добре. Има разлика в това, дали произвеждаш кормилото на колата или цялата кола. Т.е. във втория случай си много по-интегриран и добавената стойност е много по-голяма. 

Вълнува ни и това, дали ще имаме голяма  чуждестранна инвестиция в страната с високи технологии, защото тогава  тя ще замени традиционното производство и заплатата ще бъде тройна на минималната. 

Не можеш обаче да станеш високотехнологичен и интегриран наведнъж. Има наслагване на традиции и ни трябва време, за да достигнем Европа. И трябва дълъг период да не правим глупости, което е много трудно!

Интервюто -  от звуковия файл: 


Още от категорията

Форум Север проучват през юли археолозите в Пловдив

Археологическо лято 2020 в Пловдив, или над какво работи през юли екипът на археолога  Мая Мартинова . Тя и колегите й вече проучват Форум Север до Централна поща. Той е част от проекта за площад Централен. Разкопките там започнаха миналата седмица и ще продължат до началото на август. Целта е максимално разкриване на най-ранните културни пластове..

публикувано на 07.07.20 в 09:04

В Пловдив не спазваме мерките за борба с Ковид-19

Извънредната епидемична обстановка остава до 31 юли. Болниците очакват втора сериозна вълна, тенденцията е за повече заразени млади хора с Ковид-19. Ще затворят ли баровете и стадионите, как да се ограничи епидемията, разговор по темата с д-р Христиана Бацелова - специалист по Епидемиология на инфекциозните болести в Медицински университет Пловдив...

публикувано на 07.07.20 в 08:59

Забраната на масовите събирания ще ограничи COVID-19

Смолян е областта с най-голям брой заразени с COVID-19 спрямо брой население - по един случай на 300 жители, съобщиха от Областния кризисен щаб. Областният управител Недялко Славов съобщи пред Радио Пловдив, че  предстои да се обсъди въвеждането на допълнителни рестриктивни мерки, след като НОЩ обяви, че ще се дадат повече възможности на..

публикувано на 06.07.20 в 16:32

Видеоконференциите заменят бизнес пътуванията

"Има доста основания да смятаме, че част от бизнес пътуванията са излишно харчене на пари, тъй като същата работа може да се свърши с  видеоконференция. Ако това бъде възприето от широк кръг компании, то ще означава доста сериозен спад на бизнес пътуванията и отражение върху  авиацията, услугите,  доставките, хотелите и конферентните зали"...

публикувано на 06.07.20 в 16:28

Случаите на Covid-19 ще се увеличават, трябва да се пазим

„В моята практика има само два случая с потвърдена диагноза Covid-19. Предполагам, че броя ще се увеличава. Защото колкото повече са заразените, толкова по-голяма е контактната група. Трябва да се примирим с факта, че случаите ще се увеличават. Това ще се случва докато броя на невъзприемчивите нарасне. Трябва да се научим да се пазим – както..

публикувано на 06.07.20 в 16:22