Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не можеш да станеш изведнъж високотехнологичен

Да направим Балканите добро място за бизнес, призова премиерът Бойко Борисов в словото си при откриването на  Втория икономически форум в Пловдив.  По думите му, за 10 години два пъти са се вдигнали доходите, но, за да продължи ръстът им, е необходимо да има и добавена стойност.  Борисов изтъкна и стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели.  Четири пъти се е вдигнал износът ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса.

В такава посока бе и изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който  уточни, че растежът на българската икономика за първото тримесечие е 4,8%. Индустрията бележи ръст от 3%, услугите 3,6% и по думите на Горанов, бурните ветрове, следващи в икономическия цикъл, не са на хоризонта на страната ни. Икономическият форум продължава и днес. Преди началото му Веселина Пеева  разговаря с един от участниците  в днешната програма - икономическия анализатор от ИПИ Петър Ганев:

Високо оценявам идеята форум, на такова високо ниво да се провежда извън столицата. В рамките на юли очакваме да получим  информация за перспективите на България да влезе в чакалнята на еврозоната или ще ни отложат. Това е важно, защото в икономически план това е най-важната тема. Тя променя паричния режим, заяви Ганев.

Допадна ми изказването на всички, че няма да има промяна във фискалната и данъчната политика, където на практика сме доста успешни.  Търговията ни с Германия е балансирана, повече в изнасяме, отколкото внасяме оттам. Бележим генерален ръст в износа и то - към богатите държави.  Икономиката на България работи, но може да работи и по-добре. Има разлика в това, дали произвеждаш кормилото на колата или цялата кола. Т.е. във втория случай си много по-интегриран и добавената стойност е много по-голяма. 

Вълнува ни и това, дали ще имаме голяма  чуждестранна инвестиция в страната с високи технологии, защото тогава  тя ще замени традиционното производство и заплатата ще бъде тройна на минималната. 

Не можеш обаче да станеш високотехнологичен и интегриран наведнъж. Има наслагване на традиции и ни трябва време, за да достигнем Европа. И трябва дълъг период да не правим глупости, което е много трудно!

Интервюто -  от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Партиите трудно говорят с хората, дори и с твърдите си избиратели

Трудно е вече да разбрем стратегиите на двете крила на ДПС, както и подходът на ЦИК за регистрацията им, което вече е проблем, каза в предаването "Точно днес" политическият анализатор, експерт по изброни системи Даниел Стефанов. Той предположение, че и двете фракции търсят резервни варианти за участие на изборите без партията ДПС. Това ще донесе щети..

публикувано на 09.09.24 в 11:57

Опитът ще помогне на РИК, но проблем има с техническите екипи

Председателите на 16 и 17 РИК за Пловди- град и Пловдив- област Калоян Сухоруков и Янко Радунчев очакват опитът от честите избори да осигури спокойна работа на изборната администрация за вота на 27 октомври. По думите и на двамата проблем отново ще са съставите на СИК. Те изтъкват недостатъчната компетенстност на членовете, въпреки повишеното..

публикувано на 09.09.24 в 10:20

22-годишният Емануел има нужда от помощ, за да проходи

22-годишен младеж от Пловдив има нужда от помощ. Емануел Мишев е претърпял тежка катастрофа през месец май и по чудо е оживял. В резултат на инцидента се е наложило да бъде ампутиран единият му крак. След множество операции момчето най-накрая започва рехабилитация и му предстои протезиране. Майката на 22-годишния Емануел Нина Мишева е..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Днес българите не могат да се съединят около лъжи

Точно днес честваме 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румели. Специален момент от историята ни, който ни дава повод да се замислим – къде сме днес и защо сме толкова разделени като общесво? В студиото на Радио Пловдив писателят и историк Йордан Велчев и известният художник Иван Тотев подчертаха, че големият въпрос..

публикувано на 06.09.24 в 10:51

Не можем да живеем добре, ако не работим за националния интерес

„Нито един от нас не може да живее добре и щастливо, ако не работим за общия национален интерес на България“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Петър Стоянов, президент на България в периода 1997 – 2002 г. Според него българите трябва да имат самочувствие и да се измъкнат от дребнавите ситуации, в които попадаме толкова често..

публикувано на 06.09.24 в 09:10