Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Водихме добри преговори с WV, но не преодоляхме Катар

Анализ по новината от деня и годишнината от подписването на Конституцията

Работата, която беше свършена от всички, за привличане на инвестицията на "Фолксваген" в България беше много добра и по всички правила на играта. Това каза икономическият анализатор Красен Станчев по повод информациите, че автомобилният гигант е предпочел Турция пред България за изграждане на новия завод.

Разговорите се водиха без политически изстъпления, за разлика от някои от конкурентите за инвестцията.

Станчев коментира влиянието на катарските акционери в компанията, които са с най - голям миноритарен със 17% от акциите. Ако е вярно, че то е полияле избора, то България няма как да го преодолее, защото това са отношения между собствениците.

България трябва да подобрява така бизнес средата си, че всеки който иска да вложи тук пари - да може да го направи.

В интервю за предаването "Ден след ден" икономистът припомни част от несъвършенствата на българската Конституция, приета на този ден преди 28 години. Към онзи момент Станчев е депутат вав Великото народно събрание и подписва с особено мнение, а в последствие има 48 неуспешни опита за промяна на текстове в основния закон.

Днес той припомни вредното действие на чл.11, който  забранява етническите партии. Този текст никога не е осъществен, а сега има и етнически партии на мнозинството, които мрязят другата етническа партия, но обичат Русия.

Основен проблем създва е чл.18 на Конституцията, свръзан с концесиите и изключителните права на държавата, в смисъл на собственост. Това има негативни последици, които сега се виждан по Черноморието. 

Много характерен пробем е чл. 22  - за забраната за продажба на земеделска земя на чуждестранни лица. Вследствие на това след връщането на земеделските земи, собствениците им ги превърнаха капитал, промениха статута им и на така продадените терени започна строителство.

Проблемни са текстовете, които определят правосъдната система и в частност фигурата на главния прокурор. 

Обикновено прокурата е част от изпълнителната власт, при нас е обратното.  

Няма човек, на важна изборан длъжност,  който да не заплашен от зависимост от прокуратурата.  Главнтият прокурор се правръща политически играч, защото има много много по- дълъг мандат и не подлежи на контрол. 


Още от категорията

Любовта прави деня незабравим

По-скоро любовта прави деня незабравим, отколкото датата 14 февруари , смята Неда Загорчинова, която е сватбен агент.  Много хора използват, разбира се, тази популярна дата, за да покажат любовта си и използват всякакви изненади. Дати като 20.02 2020 или 02.02.2020 са сред най-запазваните за сключване на брак и за сватбени тържества, така че..

публикувано на 14.02.20 в 17:20

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на  заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно   ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев...

обновено на 14.02.20 в 16:56

В Устина Свети Валентин среща Трифон Зарезан

Денят на Трифон Зарезан е един от най – важните за хората от Родопската яка, където традиционно се гледат лозя и се произвежда вино. Тук е и Българската столица на виното – село Брестовица.  В непосредствена близост със „столичани“ е село Устина, чиито жители не по – малко се гордеят с добрите си лозя и качествени вина. Въпреки..

публикувано на 14.02.20 в 15:47

До три месеца ще има лекарство за коронавируса

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар Мария Габриел в Пловдив. Тя подчерта, че екипи от Италия и Франция активно работят и вече има яснота какво представлява вирусът, неговата ДНК и морфология.  „Отпуснати са 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“..

публикувано на 14.02.20 в 14:49

Наднормено тегло и стрес водят до диабет

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.  В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат..

публикувано на 14.02.20 в 12:20