Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За Рожен и Родопите след събора

Илия Годев е секретар на читалището в село Смилян и председател на сдружение "Добро утре" в село Смилян. Две втори места от конкурса на Националния събор Рожен 2019 са спечелени  от състави на читалището: Втори места от генералното класиране за разказвачите на истории на родопски диалект от клуб "Задявки" с ръководители Геновева Атанасова и Веселина Бабаджанкова и за Групата за изворен песен фолклор с ръководител Мариана Евтимова при НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927"- с. Смилян, в конкуренцията на стотиците състави и индивидуални изпълнители, явили се на 4-те сцени в трите дни на Национален събор #РОЖЕН 2019.

Разказвачите на истории на родопски диалект към читалището в Смилян са част от програмата на Пловдив - ЕСК 2019. През септември, те ще гостуват на 14 селища от района на Смилян.

А за развитието на туризма в региона, Годев казва:  Сезонът е добър, защото през последните години все повече Родопите се утвърждават като предпочитано място за почивка на млади семейства и семейства с малки деца. Разбира се, релкламата винаги може да бъде повече, да бъде по-добре насочена, по-добре формулирана като послания. За съжаление – Родопите все още не могат да формулират своето ясно послание към посетителите и посланията за отделните подрайони. Защото разликата в ресурсите и нещата, които привличат туристите в Източните, Средните и Западните Родопи, са коренно различни. Трябва още много целенасочено да се работи. Периодично трябва да се актуализира базата данни за това, което се предлага и неговото действително качество. 

Обезлюдяването е проблем и за Смилян. За съжаление и при нас статистиката е тъжна. Превръщаме с в областта с най-бързо намаляващо население през последните четири години, обясни Годев.

Цялото интервю с Илия Годев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15