Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Рожен и Родопите след събора

Илия Годев е секретар на читалището в село Смилян и председател на сдружение "Добро утре" в село Смилян. Две втори места от конкурса на Националния събор Рожен 2019 са спечелени  от състави на читалището: Втори места от генералното класиране за разказвачите на истории на родопски диалект от клуб "Задявки" с ръководители Геновева Атанасова и Веселина Бабаджанкова и за Групата за изворен песен фолклор с ръководител Мариана Евтимова при НЧ "Проф. д-р Ас. Златаров 1927"- с. Смилян, в конкуренцията на стотиците състави и индивидуални изпълнители, явили се на 4-те сцени в трите дни на Национален събор #РОЖЕН 2019.

Разказвачите на истории на родопски диалект към читалището в Смилян са част от програмата на Пловдив - ЕСК 2019. През септември, те ще гостуват на 14 селища от района на Смилян.

А за развитието на туризма в региона, Годев казва:  Сезонът е добър, защото през последните години все повече Родопите се утвърждават като предпочитано място за почивка на млади семейства и семейства с малки деца. Разбира се, релкламата винаги може да бъде повече, да бъде по-добре насочена, по-добре формулирана като послания. За съжаление – Родопите все още не могат да формулират своето ясно послание към посетителите и посланията за отделните подрайони. Защото разликата в ресурсите и нещата, които привличат туристите в Източните, Средните и Западните Родопи, са коренно различни. Трябва още много целенасочено да се работи. Периодично трябва да се актуализира базата данни за това, което се предлага и неговото действително качество. 

Обезлюдяването е проблем и за Смилян. За съжаление и при нас статистиката е тъжна. Превръщаме с в областта с най-бързо намаляващо население през последните четири години, обясни Годев.

Цялото интервю с Илия Годев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45