Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ може да изгуби изборите за кмет в Пловдив

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

Прогнозата направи в интервю за Радио Пловдив Арман Бабикян, анализатор и политически пиар. По думите му предстоящата кампания ще бъде тежка в цялата страна. 

Очевидно, че  безсилието на Борисов пред оценката на хората, че властта на партията му в Пловдив е слаба. дава и примирението му пред факта, че най-вероятно Пловдив ще бъде спечелен от ВМРО. Подобна е картинката на ръба на риска и в Русе, където титулярния кмет бе подменен като кандидат. В София нещата са на ръба. Въпреки, че не говорим за обявени кандидати социологическите проучвания показват в каква рискова зона се разхожда ГЕРБ в столицата. Така, че за разлика от Стара Загора, Благоевград и Бургас в много други градове ГЕРБ се намира в много рискова зона и трябва да подчертая - тук не става дума само за слабости в управлението или, че някой кандидат за кмет не става или титуляр. Става въпрос за обща тенденция по отношение на корпоративното харесване на самата партия, заяви Бабикян

Той коментира и рекордните 70 милиона лева за изборите, които правителството отпусна: 

Логично звучи да бъдат увеличени парите на хората, защото реално от избирателните комисии получаваха  скромни средства за своя ангажимент. От друга страна звучи малко абсурдно да се увеличават средствата за избори в една страна, където все по-малко хора гласуват и живеят на фона на изказванията на премиера, който обикновено се скъпи за избори, но реалността е такава, заключи Бабикян.

Според него, когато даваш повече пари на едни хора, трябва поне да има гаранци, че  изборите ще бъдат честни. 

Ние нямаме такава гаранция, заедно със 70 милиона да има гаранции поне в деня на изборите от страна на администрацията. От друга страна изборите за местна власт изглеждат  решаващи за някои от градовете, а с особена тежест мога да отбележа за столицата, допълни анализаторът. 

По думите му това е така, защото дори и в малките населени места сякаш индикацията за това дали настъпва промяна е свързана не толкова с личните  усилия на хората, а с това какво се случва в София.

 Има едно голямо неразбиране, голямо разминаване, разделение в населението и това беше постигнато с методично усилие. Ако в София има хора, които са възмутени от факта, че Иван Гешев се назначава за главен прокурор, то  много малко в столицата разбират какъв е проблема с чумата по свинете и защо хората протестираха. Клише ще бъде да кажа, че става въпрос за две Българии, но докато има толкова драстично разминаване в търсенията и проблемите на българите,е в зависимост от тава къде живеят, властта може да бъде спокойна.

Бабикян допълни, че очаква изненади на изборите и в изборните резултати.

При всички положения ще има много победители след тези избори. Ключово важно е какво ще се случи след изборите, защото ни предстои и един избор за главен прокурор, заключи анализаторът

Интервю с него може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06