Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Точно днес" към още един изгрев с радио!

Снимка: Димитър Владимиров

Към новата поредица въпросителни на септември записваме и тези:

Как творецът днес мисли за Пловдив като Европейска столица на културата?

Кои са следващите имена в надпреварата за кметските избори?

Защо Дом на пловдивската опера ще търси помощ от Европа?

Цвятко Сиромашки след дълга творческа пауза от 4 септември ще покаже свои творби живопис и скулптура в галерия "Сигна", преди изложбата ще говорим с автора.

"Съюз за Пловдив" определи кого номинира за кметове в районите. Подкрепата вече се търси, от Екатерина Костова ще чуем кои са кандидатите, на които заложи Дани Каназирева, която отново се бори за кмет на Пловдив.

Темата с продължение ще бъде с репортажа на Галя МитеваФондация „Дом за Пловдивската опера“ изпраща писмо до мониторинговата комисия на ЕС за Европейската столица на културата Пловдив 2019. В него се информира за липсата на сграда на операта, както и за нефункциониращата трета година Концертна зала.

Политологът доц. Петър Чолаков ще бъде наш събеседник след новините в 8.00 часа. Идва ли гореща есен, или местните избори ще заглушат политическите борби в парламента, който започва новата сесия в сряда?

"Великите европейци" на Пламен Асенов е с аудиоразказ за Жан Сибелиус, един от великите композитори на Европа.

Още от категорията

"Вход свободен" – наследство и бъдеще

Семейни традиции и уроци по живот! Така можем накратко да опишем историята на днешния събеседник Митко Кацев – инжинер по компютърни науки, със специалност киберсигурност и четвърто поколение пчелар.Една колкото романтична история, толкова и перспективна от гледна точка на професионално развитие със смисъл! Главните герои в нея са Митко и съпругата..

обновено на 11.08.20 в 10:26

Няма нищо случайно „Точно днес“

Втори месец на антиправителствени протести. Скандирания „Оставка!“ и календар, който отброява 34-ти ден на недоволство. Размиват ли се границите на протестите и правят ли се опити те да бъдат дирижирани? Търсим отговорите в утрото на 11 август, ето кои са нашите събеседници във времето от 7 до 9.30 часа: Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие..

публикувано на 10.08.20 в 15:58

"Звукът на киното" ни води в епохата на джаза с "Чикаго"

Тази събота в "Звукът на киното" слушаме „Чикаго“. Не парчета на световноизвестната американска група, а саундтрака от филма-мюзикъл, появил се на екран в края на 2002 година. Музиката е на Джон Кандър. Кинолентата е филмова адаптация на едноименния мюзикъл, поставен от Боб Фос на Бродуей през 1975 година. За известността на мюзикъла „Чикаго” говори..

обновено на 10.08.20 в 14:22

Мързелив понеделник с "Вход свободен"

В световния ден на мързела ще говорим за това как да го преборим и да бъдем по-активни.  Огромна част от живота ни е подчинена на технологиите. Смартфоните и компютрите ни улесняват, но в същото време водят до зависимост. В тази вързка ще обърнем внимание на дигиталния детокс, който набира изключителна популярност.  В делничния ден ни предстои и..

обновено на 10.08.20 в 11:29

„Точно днес “ - две напред и една назад, или обратно

Ако крайната точка на кризата с коронавируса все още е  необозрима, антиправителствените протести имат по-ясни параметри, но само за времетраенето им:  те могат да спрат  във всеки момент  от днес до парламентарните избори през март. А какво предстои ? Прогноза и анализ от Ружа Смилова  доктор по полтология и програмен директор на..

публикувано на 09.08.20 в 17:17