Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хора, не протестираме само за нашите заплати, а и заради вас!

Димитрия Димитрова е координатор на протеста на медицинските сестри за Пазарджик и областта. Днес те се включват в шестия национален протест пред Народното събрание. 

 Отиваме , за да кажем за пореден път, че няма да се примиряваме с това, което се случва в здравеопазването, каза в интервю за Радио Пловдив  в Димитрия Димитрова координатор на протеста за Пазарджики областта. Никое от исканията ни не е изпълнено.

Тя каза още, че  когато е организирала хората за настоящия протест, някои от тях са отказвали с обяснението, че се страхуват да не загубят работата си, както е станало с националния координатор Мая Илиева. Те уволниха Мая Илиева, та мен ли,  казвали хората, които се опасяват да не загубят и малкото, което имат. Мая Илиева, която ни обедини, е една обикновена медицинска сестра, която работеше в болница "Токуда" в Итензивен кардиологичен център -реанимация беше уволнена с ммтива, че не се справя професионално. Значи 12 години се е справяла, а сега  - не. 

Димитрова каза още, че след като е говорила пред министър Ананиев, че има злоупотреби в здравеопзването, че има надписване на пътеки и фиктивни лекари,  самата тя по различни начин е получавала заплахи и предупреждения да внимава какво говори и прави.

Димитрова припомни, че обещанията за две минимални заплати не са изпълнени ,въпреки , че на няколко пъти са раздадени по няколко милиона, няма реформи, има изтичане по клинични пътеки, болниците са превърнати в търговски дружества и цитира министър Ананиев с думите му, че трябва да работят като шкембеджийница,като кебапчийница, да можем да продаваме, да има оборот.

Излиза, че  хората трябва да се разболяват, да има точен брой на болни от пневмония, онкологично заболяване, за да има заплати. Хора,  ние не се борим само за нашите заплати, а за всички вас. Искаме, като влезете в болница, вашите близки да не тръгнат да искат заеми, за да си плащате консумативи, клапи и избор на екип, искаме да се лекувате, което е конституционно право на  всеки един от вас.

Цялото интервю с Димитрия Димитрова е в звуковия файл. 

Още от категорията

Вотът на недоверие няма да пробие технологията на властта

БСП внася днес четвъртия  си поред вот на недоверие към третото правителство на Борисов. Ще успее ли гласуването и какви са посланията му, коментира политологът Страхил Делийски. Той определи  този вот на недоверие върху  стабилността на правителството, като   въпрос на парламентарна математика, а не на  политическа. Зависи   как ще гласуват от "Воля",..

обновено на 20.01.20 в 17:20

Сладкарски цех в Кадиево е в биориск заради роми

Незаконно настанили се роми на терен до фабрика за сладкарски изделия в село Кадиево застрашават санитарно – хигиенния режим на производството. Собственикът на цеха, в който работят 150 човека, днес подаде сигнал пред областния управител Дани Каназирева като поиска намесата на контролните институции и за първи път от 20 години огласи проблема...

обновено на 20.01.20 в 17:20

"Капачки за бъдеще" започват да събират и бутилки

От „Капачки за бъдеще“ освен пластмасови капачки започват да събират и пластмасови бутилки. Кампанията, която осигурява кувьози за новородените български деца помага за опазване на околната среда. Досега са осигурени 22 кувьоза за българските родилни отделения. Как ще протече новата инициатива, къде ще се събират отпадъците и за каква кауза, разказа в..

публикувано на 20.01.20 в 17:12

Проблемът с болничните листове не идва от семейните лекари

Грипът е вече и в Пловдив, вирусните инфекции също са налични. За нивото на болните и за мерките, които всеки от нас трябва да си припомни - интервю с д-р  Георги Цигаровски , заместник-председател на БЛС - Пловдив. От него и коментар за 7-те дни болнични, които ще може да изписва личният ни лекар по предложение на правителството с цел -..

публикувано на 20.01.20 в 10:32

Учителите повишават с пари от ЕС квалификацията си до 2021 г.

Проектът „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ се изпълнява вече втора година, съобщиха от Регионалното управление по образование – Пловдив с конкретен бенефициент Министерство на образованието и науката.   Финансовата подкрепа е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ на Европейския съюз...

публикувано на 20.01.20 в 10:12