Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел ще бъде комисар на развитите държави

Ресорът Иновации и младеж, които бяха дадени на българския еврокомисар Мария Габриел и развитието на т.н. шпионски скандал, са двете теми, които коментира журналистът от в. "Сега" Светослав Терзиев. 

За ресорите на еврокомисарите: Няма голямо значение какъв ресор ще се даде на определена държава, защото не може да го използва за свои нужди. Взирането в ресори е по-скоро едно състезание на любопитство, отколкото на действителни интереси.

 Няма как комисарят да работи за своята държава, в неговите служебни задължения влиза изискването да не се съобразява с националните, а с общоевропейските интереси. Важно е като работи за общоевропейските интереси, дали нашият комисар ще бъде полезен и за България. 

Този ресор има нарастващо значение, защото във финансовата рамка за следващия програмен период  се предвижда преносочване  на повече пари за иновации, за сметка на други дейности фаворизирани преди години. Това е догонването на по-изостаналите държави в сравнение с по-развитите.

Терзиев посочи, че акцентът върху иновациите ще даде възможност за развитие на такива проекти. Това ще направят по-развитите държави. Така ще се промени философията и ще се преразпределят средства от по-бедните към по-богатите. Това е една от тревогите на България при обсъждането на многогодишната финансова рамка. Например орязване на средствата за инфраструктура, защото в тази посока много сме изостанали. Фактите сочат, че България не е водеща държава в иновациите, тя не може да се състезава с Германия и Франция. Заключението е, че в този ресор дори да има повече средства, те няма да тръгнат към България. В този аспект Мария Габриел ще бъде комисар на развитите държави, а не на България.

В наш интерес е ЕС да ни даде възможности за догонващо развитие. Това е и смисълът на българското членство в ЕС. Един от големите въпроси за нас е наблюдението на правосъдната система и корупцията на високо равнище. В общите обсъждания Мария Габриел ще има глас и по този ресор. Пример е и предупреждението на еврокомисарката по правосъдие Вера Юрова от Чехия, която заяви, че мониторингът няма как да падне при сегашната комисия, която си отива в края на октомври. Според Светослав Терзиев това е подразнило премиера Бойко Борисов, защото въпросът за организираната престъпност и корупцията на високо равнище го засяга пряко.

Относно обвинения в шпионаж председател на Национално движение русофили Николай Малинов, който бе освободен под гаранция за 50 000 лева, Терзиев заяви, че това е политическа бутафория. България има интерес от развитие на добри отношение с всички държави. В по-голяма степен това са икономическите интереси. Икономическите проекти са важни за България, защото имат стратегическо значение. Премиерът Борисов да разваля отношенията си с Русия, по такива скалъпени обвинения е най-малкото незазумно. Въпросът е кой иска да бъде ударен с този скандал? Има ли полза? 

Управляващата каста я интересува да остане на власт. Тя има един върховен проблем, той е върховенството на закона. Когато е под някакъв натиск е склонна да се съпротивлява много яростно. Един от големите критици на управляващата класа е президентът Румен Радев. Целта е да бъде ударен.

Цялото интервю със Светослав Терзиев е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35