Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България бизнесът в туристическия бранш е стабилен

Днес отбелязваме Световният ден на туризма. Мотото е “Туризъм и работни места, по-добро бъдеще за всички“. Румен Драганов, директор на Института за и анализи оценки в туризма и член на Националния борд по туризъм заяви, че днешният ден е празник за всички, които работят  в сферата на туризма. Той сподели добрата новина, която дойде от Германия.

Днес се провежда конгресът на Българския  съюз по балнеология и СПА туризъм. Новината е, че германската Здравна каса е приела да работи с България. Това означава, че цялото СПА богатство ще може да се ползва целогодишно от германци, които харчат за здраве около 460 милиарда евро годишно.

Другата добра новина е, че бизнесът е стабилен. Това, което се случи с групата „Томас Кук“ няма да се отрази негативно на българския туризъм. Напротив, действа оздравително. От много хотели чуваме, че са били изнудвани през последните години да работят на много ниски цени за „Томас Кук“, като са били пълни с туристи на този оператор. Не са имали туристи от други вериги. Като цяло са водели погрешна политика, каквато е водел и „Томас Кук“. Очакваме стабилизация на туризма в България. Засегнатите 54 хотела са  по-малко от 1 % от общия брой хотелски легла, които имаме на нашия пазар. Цялата дейност ще бъде престуктурирана, вече има заявки от много други фирми. 

Днес в бранша се коментираше, че министър Ангелкова не е необходимо да бие път до Германия, да се уговаря с други нейни стари приятели – мастодонти, а по-добре да вървим към дигитализация. Така хотелиерите да не изпадат в ситуация, някой да им дължи толкова много пари за дълъг период. Английският Гаранционен фонд покрива английските туристи и други, включително българи. 

Изводът, който трябва да си направим е, че тази глупост в България, да караме близо 7000 туристически агенции да плащат застраховка е абсолютно безмислено, защото никога не могат да фалират тези наши малки туроператори. Гаранционният фонд пое разходите за самолет и хотел. Ние повтаряме от 10 години, че трябва да бъде така и в България. Сега вече е време да се случи.

Предстои да се проведе политика за Гаранционния фонд. Прогнозата за зимния сезон е повишение на туристите с 10 %, а за новия сезон през лятото се очаква стабилизиране и изправяне на показателите до по-високи нива.

Интервюто с Румен Драганов, директор на Института за  анализи и оценки в туризма е в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов. По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти, така..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Очаквам от патриарх Даниил да върне стария богослужебен стил

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43