Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не бива да бягаме след проблемите, а да ги решаваме

Панайот Рандев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Как се управлява страхът? И какво породи  истерията около отнемане на деца от социалните служби? 

На тези въпроси потърсихме отговор от  психолога Панайот Рандев.

Според него ситуацията може да се разглежда във времето, защото това, което сега виждаме, е само върха на айсберга. Той обясни, че в ситуацията трябва да разграничим няколко аспекта, като на първо място се отговори на въпроса - Защо нещата се случва сега? 

Явно, че е свързано с изборите. Общо взето като се доближат изборите се случват такива неща, предимно в ромските общности. Но не само. Спомняте си костинбродската афера. Там психозата беше сред много повече хора. На второ място това са хора, групи и партии, които се опитват да компрометират, да саботират  определени неща на управлението . Било то около Истанбулската конвенция, около  Стратегията за дететоНещата според мен тръгват от софийския квартал "Факултета", където живеят над 60 хиляди души и половината имат деца-ученици, коментира специалистът.

По думите му малко хора, за да намерят смисъл  и идентичност като индивиди, вместо да се борят за нещо, се борят срещу нещо - било то истинско или фалшиво. На база на изследванията, които  е правил, специалистът разясни:

На Балканите живеят едни по-хомогенни етнически и религиозни общности ,а в Западна Европа са  държави от имперски тип. Империите още от древността  са характерни с това, че интегрират хора от различни националности и религии  като целта е да използват максимално много ресурсите на хората. Докато в по-малки държави и общности,  каквито са Източна Европа, Балканите, където имаме висока степен на единство на народността - една религия, един език много се държи на чистота на етноса, на религията. Докато в Империите те искат  да интегрират максимално много хора и етноси. На всичко отгоре колкото по-примитивно е едно общество, толкова то гледа на света в черно-бяло. Колкото по-интелигентни са хората, толкова по-добре виждат нещата в тяхното многообразие. Така, че това е общата макропричина - доколко едни хора са интелигентни и виждат света по-цветно. Втората макропричина са изборите. Във Факултета се тества тази ситуация около първия учебен ден, но на преден план беше сексуално насилие. Сега се каза - ще ви вземат децата и ще ги пращат в Норвегия. Така, че колкото са по-необразовани  едни хора, толкова повече вярват. 

Според него страхът в ромската общност, показва едно примитивното мислене, което има своето обяснение.

Психологът коментира, че съществуват две възможности. Първо, ромите да осъзнаят, че са манипулирани и да гласуват по съвест. Втората възможност  е  техните тартори и босове, когато отидат при тях да купуват гласове, да вдигнат мизите.

Той е категоричен, че спрямо всички хора, които са с по-ниска култура и са лесно манипулируеми, трябва да се работи, но не след фактите. Да се започне месец, година по-рано и да се работи с тези хора.

Има методики за това. Да се направят оценки и да се види с кои хора да се работи, посочи Рандев.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18