Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими. 

Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се носи от целият политически елит, който е изговорил какво ли не по темата през годините. Хората допускат за вярна възможността да им отнемат детето, защото през годините  са чували и виждали действия като събаряне на къщи, разселване, изселване и т.н. 

Защо и това де не е вярно?!

У нас трудно се прави разлика между абсурдното и достоверното. Случват се неща, които изглеждат абсурдни, но те се оказват истина, а много ненормални слухове се приемат за нещо нормално.

Според анализатора тази истерия, макар и в разгара на кампанията, няма да повлияе директно на местните избори. 

Но тя много ясно показва голямата опасност пред обществото - как с много малък ресурс, на практика само по слухове, може да се придизвика хаос и паника сред хората, колко лесно се променя дневния ред на обществото.

Такава криза на доверието се продолява само с работа на държавата, която с действия да си върне доверието на хората, каза Борис Попиванов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

 

Още от категорията

Любовта прави деня незабравим

По-скоро любовта прави деня незабравим, отколкото датата 14 февруари , смята Неда Загорчинова, която е сватбен агент.  Много хора използват, разбира се, тази популярна дата, за да покажат любовта си и използват всякакви изненади. Дати като 20.02 2020 или 02.02.2020 са сред най-запазваните за сключване на брак и за сватбени тържества, така че..

публикувано на 14.02.20 в 17:20

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на  заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно   ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев...

обновено на 14.02.20 в 16:56

В Устина Свети Валентин среща Трифон Зарезан

Денят на Трифон Зарезан е един от най – важните за хората от Родопската яка, където традиционно се гледат лозя и се произвежда вино. Тук е и Българската столица на виното – село Брестовица.  В непосредствена близост със „столичани“ е село Устина, чиито жители не по – малко се гордеят с добрите си лозя и качествени вина. Въпреки..

публикувано на 14.02.20 в 15:47

До три месеца ще има лекарство за коронавируса

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар Мария Габриел в Пловдив. Тя подчерта, че екипи от Италия и Франция активно работят и вече има яснота какво представлява вирусът, неговата ДНК и морфология.  „Отпуснати са 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“..

публикувано на 14.02.20 в 14:49

Наднормено тегло и стрес водят до диабет

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.  В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат..

публикувано на 14.02.20 в 12:20