Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Есенни настроения „Точно днес“

Да си припомним, че преди 140 години на 22 октомври в Пловдив се открива Първото областно събрание в Източна Румелия с председател Иван Гешов, което заседава до 22 декември 1884 година.

Областното събрание се състои от 56 депутати, като има контролни функции върху изпълнителната власт, приема бюджета, контролира действията на директорите и на финансите.

Във вторник „Точно днес“ ще говорим:

За предстоящата днес среща на Ердоган с Путин в Сочи. Коментарът е на Мехмед Юмер, журналист от сайта obzornews.bg

Въпросът е, дали ще се промени балансът в зоната за сигурност в Сирия?

Очаквайте и повече информация от Люба Василева, организатор на кампанията за безплатните прегледи за диабет в Пловдив. Според статистиката всеки 11-ти човек по света е засегнат от болестта. У нас над 430 000 българи живеят с тази диагноза, като близо половината не са диагностицирани.

Изкуствоведът  Пламен Петров ще ни върне към Първото българско промишлено-земеделско изложение в Пловдив от 1892 година. Поводът е свързан със специалния художествен отдел и участието на 16 автори. След 127 г. в Градска художествена галерия ще се открие изложба с оригиналните произведения на 7 художници, които нашите предци са имали удоволствието да видят.

Среща в ефира със Свидна Тачева, автор на книгата „Телос – пробуждане на съзнанието на петото измерение. Това са нашите мисли, вярвания, емоции, мечти, които намират отражение в заобикалящата ни материална среда.  

В Стария град продължава фестивалът „Международни фотографски срещи“. В зона „Култура“ гостува фотографът Владимир Василев, който от 20 години живее във Франция. Той се представя с изложба от 80 фотографии, а заедно с доц. Никола Лаутлиев ни въвежда в кухнята на това изкуство и възможностите за продажби.

В рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица Живка Танчева разговаря с финансовия анализатор Светозар Гледачев.

Слушайте ни! „Точно днес“ 22-ри октомври от 6.00 до 9.30 часа.


Още от категорията

Октомври, музика и посоки "Точно днес"

Октомври пристига с нова доза брифинги от НОЩ, с музикалните проекти и книгите с отстъпки. В  Пловдив динамично тестваме важните събития и пишем продължение. Протестната вълна тук затихва, но пък културните срещи дават посока за дебати. Единственото чуждестранно участие в "Пловдив чете" е на фламандския автор Кун Петерс, той пристига за да представи..

публикувано на 30.09.20 в 15:15

Всичко тече, всичко се променя „Ден след ден“

Европейската комисия представя докладите по новия механизъм за върховенството на закона във всички държави членки. Наблюденията са и върху състоянието на медиите, съдебната реформа, борбата с корупцията и свободата на словото в ЕС. Констатациите за България и блиц коментари на доклада ще обобщаваме от началото до края на предаването „Ден след..

публикувано на 30.09.20 в 14:34

Игри без граници във "Вход свободен"

Жената, родена под знака на зодия Везни, е една пъстра личност. Лесно може да ви очарова, защото винаги знае кога да включи в действие своите женски оръжия.  Защо жената Везни е толкова специална? Отговорите ще получим в началото на делничното предаване.  Ще обърнем внимание и на нещата, които се случват, когато си лягаме ядосани.  Днес, във "Вход..

обновено на 30.09.20 в 09:28

Бодливо и поетично "Точно днес"

В Световния ден на превода срещана ни в ефира ще бъде с преводача и издател Манол Пейков . Тази година той е носител на награда „Пловдив“ в раздел „Художествен превод“ за поетичната книга на Лорънс Ферлингети „Поезията като бунтовно изкуство“, к оято и днес звучи много актуално, а написаното е преди 65 години. Светът е прекрасно място да..

публикувано на 29.09.20 в 17:13

"Звукът на киното" идва с музика от "Диво сърце"

Тази събота в "Звукът на киното" ще ви предложим саундтрака на "Диво сърце"/Wild At Heart . Кинованите добре познават този филм, както и неговия режисьор - Дейвид Линч, който успява да събере накуп границата между арт киното, телевизията и холивудските продукции. Романтичният трилър, в който участват звезди на Холивуд Никълъс Кейдж, Лора Дърн, Уилям..

обновено на 29.09.20 в 17:02