Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2019г. - с два пъти по-малко пари работят семейните лекари

В програма "Точно днес" разговор за парите ни за здраве, солидарно плащаме, искаме поединично. 

Говорим за новия Национален рамков договор 2020-та, който вече е обект на преговори. Те стартираха и е ясно, че отделеното от НЗОК за извънболнична помощ пак не достига. 

Интервю с д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари - Пловдив. От там поискаха 25 млн. лева увеличение, но с проектобюджета получават 19 млн. лева допълнително.

Д-р Костадин Сотиров: Говоренето за профилактика от страна на хората, които ръководят здравеопазването и определят средствата за здравеопазването – Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, съответно Комисията по здравеопазване и Надзорния съвет на здравната каса е определено измама. Това е демагогия. Не може да искаш да се прави профилактика и съответно да намаляваш парите за профилактика. През 2012 г. по покана на българското правителство - Световната банка и Европейската комисия направиха доклад какви мерки трябва да се вземат, за да се подобри здравеопазването в България. 

След това въз основа на този доклад Народното събрание прие Стратегия за здравеопазването 2012 – 2020.

В този доклад и в тази стратегия е записано, че в България, за да работи добре здравеопазването за първичната и извънболнична помощ, т. е. за дейностите на общопрактикуващите лекари, трябва да се заделят 12 % от бюджета на здравната каса. 

Сега са 5 % и още по-лошото е, че към онзи момент те бяха 6,7 %. 

С течение на годините, за да стигнат тези 12 %, те се намаляват – стигнаха до 5 %, от 6,7 на %. И затова казвам, че цялото говорене и на министъра на финансите, и на министъра на здравеопазването, на който и да е от депутатите или от надзорния съвет на здравната каса е лъжа и измама. Тези хора лъжат българските граждани  в очите, че нещо се прави за здравеопазването и за профилактиката. 

Общоизвестно е, че един лев вложен в профилактика спестява 100 лева след това за лечение, а сега се заделя големият дял от парите за лечение на тежките болести, а не за тяхната профилактика. 

Тези 25 млн.лв., които бяхме поискали, са може би един минимум, за да запазим настоящето ниво, не да има някакво подобрение. Няма как, за да има някакво подобрение трябва да отидем на тези 12 %, това са към 500 милиона, и отгоре даже. Получава се така, че Министерския съвет, който е изпълнителен орган, министерството на финансите, министерството на здравеопазването не спазват нормативен документ на Народното събрание.  И това поражда въпроса – след като министрите не спазват нормативните документи, ние, гражданите защо да ги  спазваме?         

Ние практически работим с два пъти по-малко пари отколкото са необходими и се чудим как да успеем да задържим това ниво на първична медицинска помощ, т. е. на общопрактикуващите лекари, което е ниво над европейското. Това с гордост мога да кажа и е хубаво българските граждани да знаят, че дейността на българските общопрактикуващи лекари е водеща в Европейския съюз. Ние сме водещи по отношение профилактиката на заболяванията, по отношение на имунопрофилактиката, по отношение профилактиката на рака на гърдата, профилактиката на рака на простата, т. е. на ранно откриване на тези заболявания и предотвратяване на развитието на тези заболявания, както и предотвратяване на развитието на диабета и сърдечносъдови заболявания. Това е една сфера, в която ние сме водещи и вместо да може от тук нататък да надградим на основание на това, че резултатите са добри за нас не се отпускат повече средства, но това, че не се отпускат средства, издръжката на живота расте – ние не работим сами, ние работим със сътрудници и съответно не можем да платим всичко и тези хора напускат. И като остане един лекар да работи сам, той каква работа може да свърши?

Направленията не касаят дейността на общопрактикуващите лекари. Направленията са бюджетната, специализираната извънболнична помощ, т. е. общопрактикуващите лекари нямат общо с направленията. Задачата е ние да свършим тази работа, а не да насочваме пациентите някъде другаде, някой друг да я свърши. Далеч по-разумно е, по-добре е, когато пациентът отиде при общопрактикуващия лекар с някакъв проблем, той да може да му даде решение на проблема, а не да го изпрати в близкия град, в столицата, от там да препратят другаде, от там да го препратят на трето място и така да се футболизира човекът.  Ние тази година имаме ръст и вече наближаваме 50 % от пациентите, които са се явили на профилактичен преглед. Съмнявам се, че догодина ще можем да го задържим. Ние сме водещи в тези дейности в Европейския съюз, както и в имунопрофилактиката, също много важна дейност.

За грипните ваксини – седим и чакаме. Седим и чакаме, за да видим какво ще получим, за да знаем какво да ги правим. Единствено в София  са раздадени по 50 бройки ваксини и то не на всички, само колкото да се каже предизборно, че, ето, на, ваксините са дадени. Това е поредната демагогия. На практика извън София няма да дени ваксини, въпреки че периодът за поставяне на ваксините, определен от националната програма е от 1 октомври, ето го вече 1 ноември ваксини няма и не знаем кога ще ги има.

Завишението на средствата за болнична помощ е най-вероятно заради финансови интереси на ръководещите здравеопазването. Никой ръководещ здравеопазването и влиятелен човек не може да спечели пари от един общопратикуващ лекар. И за какво да му ги дава тогава? Общопрактикуващите лекари нямаме бордове на директорите, но болниците имат бордове на директорите. И всички управляващи, общински съвети са назначени в бордове на директори, но общопрактикуващи лекари нямат бордове. Това е причината, на практика  това е корупционнна практика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33