Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Гешев е с убедителна подкрепа


Иван Гешев  бе повторно избран за главен прокурор от  пленума на Висшия съдебен съвет . Той отново получи убедителна подкрепа от кадровиците с 20 гласа „за“ и 4 „против“, точно както и при първото гласуване, провело се на 24 октомври. 

За Радио Пловдив бившият член на ВСС прокурор Румен Боев коментира, че е нормално и редно колега, който е  израснал в прокуратурата най-после  да оглави и Върховна касационна прокуратура. 
Аз съм прокурор от 1981 година с малки изключения. Това е първият колега прокурор, който е избран. Нищо лошо.

Според него това не е аргументът с най-голяма тежест, защото аргументите са много и  в различни посоки. 
Те са посочени в  Конституцията и Закона за съдебната власт, на какви изисквания трябва да отговаря кандидатът или кандидатите  и  при преценка, че отговарят и, че е най-добрият, няма никаква пречка да се избере.Така се спазва  и закона, обясни Боев

Той допълни, че колегите му от ВСС имат преки и непосредствени впечатления от Гешев и са в правото си да гласуват за него.
Още повече че 2 пъти по 20  членове на съвета гласуваха, което показва, че този човек е спечелил професионалното им доверие и то не само на колегите прокурори но и на колегите от съдийската квота, категоричен е Боев.

По думите му винаги  трябва да се гледа какво е казал законодателят и какво казва закона и няма никакво значение, че Гешев не е завършил право в Софийския университет.  Той изтъкна дългогодишната работа на Гешев като следовател и прокурор от районно ниво. 
Важно е да се развива в професионалния си път. Мисля, че  колегата е с около 20 години стаж. Развил се  в посока, в която  израства  и няма значение къде е завършил. Функцията на прокуратурата е да се бори с престъпността. Такава насока се дава и в Симеоново, каза Боев.

Относно реформата в прокуратурата Боев каза, че се развива внимателно. Той припомни, че през 2014 е бил един от инициаторите за започване на реформата, а именно уедряване на прокуратурите в съответствие с всички изисквания на живота

Равномерното разпределение на работата. Правилно разпределение на кадрите. Мисля, че тази насока е правилна. За съжаление трябва да отбележа, че тази реформа се бави в съда. Без цялостни комплексни реформи не само на съдебната система, но и на цялата административна система, успехът няма да е пълен. И електронно правителство и електронно правосъдие трябва да има, категоричен е прокурорът.
Цялото интервю с Румен Боев може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35