Изборът на Гешев е с убедителна подкрепа


Иван Гешев  бе повторно избран за главен прокурор от  пленума на Висшия съдебен съвет . Той отново получи убедителна подкрепа от кадровиците с 20 гласа „за“ и 4 „против“, точно както и при първото гласуване, провело се на 24 октомври. 

За Радио Пловдив бившият член на ВСС прокурор Румен Боев коментира, че е нормално и редно колега, който е  израснал в прокуратурата най-после  да оглави и Върховна касационна прокуратура. 
Аз съм прокурор от 1981 година с малки изключения. Това е първият колега прокурор, който е избран. Нищо лошо.

Според него това не е аргументът с най-голяма тежест, защото аргументите са много и  в различни посоки. 
Те са посочени в  Конституцията и Закона за съдебната власт, на какви изисквания трябва да отговаря кандидатът или кандидатите  и  при преценка, че отговарят и, че е най-добрият, няма никаква пречка да се избере.Така се спазва  и закона, обясни Боев

Той допълни, че колегите му от ВСС имат преки и непосредствени впечатления от Гешев и са в правото си да гласуват за него.
Още повече че 2 пъти по 20  членове на съвета гласуваха, което показва, че този човек е спечелил професионалното им доверие и то не само на колегите прокурори но и на колегите от съдийската квота, категоричен е Боев.

По думите му винаги  трябва да се гледа какво е казал законодателят и какво казва закона и няма никакво значение, че Гешев не е завършил право в Софийския университет.  Той изтъкна дългогодишната работа на Гешев като следовател и прокурор от районно ниво. 
Важно е да се развива в професионалния си път. Мисля, че  колегата е с около 20 години стаж. Развил се  в посока, в която  израства  и няма значение къде е завършил. Функцията на прокуратурата е да се бори с престъпността. Такава насока се дава и в Симеоново, каза Боев.

Относно реформата в прокуратурата Боев каза, че се развива внимателно. Той припомни, че през 2014 е бил един от инициаторите за започване на реформата, а именно уедряване на прокуратурите в съответствие с всички изисквания на живота

Равномерното разпределение на работата. Правилно разпределение на кадрите. Мисля, че тази насока е правилна. За съжаление трябва да отбележа, че тази реформа се бави в съда. Без цялостни комплексни реформи не само на съдебната система, но и на цялата административна система, успехът няма да е пълен. И електронно правителство и електронно правосъдие трябва да има, категоричен е прокурорът.
Цялото интервю с Румен Боев може да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Опознай света, за да обикнеш родината си!

Художник, астролог и пътешественик – това е визитната картичка, която най-точно описва твореца Георги Терзиев. През последните години той е натрупал спомени от 45 страни от 3 континента. През последните месеци е посетил Зимбабве, Етиопия, ЮАР, Азербайджан и Грузия. Кредото на Георги Терзиев е „Опознай света, за да обикнеш родината..

публикувано на 12.12.19 в 16:30

Разединение в БСП няма, вотът за Цацаров показа позиция

На пленума в събота БСП ще решава какви да са партийните наказания на 27-те депутати, които гласуваха „за“ избора на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия, въпреки решението на групата вотът да е против и двамата кандидати.  Според гласувалите – те не са нарушили правилата в групата на левицата. Депутатът от БСП Манол Генов,..

публикувано на 12.12.19 в 15:12

Правото да е над политиката при Конституционни промени

Споровете на 12-ти декември ще са за създаването на фигурата на независимия прокурор, който да разследва главния, както и за необходимостта от Конституционна реформа. По темата на деня разговор днес с доц. д-р Христо Паунов , преподавател по конституционно право в Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Доц. Паунов каза, че според него..

публикувано на 12.12.19 в 14:24

"Българката Коледа" помага на малкия Теодор да проговори

Теодор е на шест и половина, с детски аутизъм. Вече говори и забелязва мама, татко, и по-големия си брат. Бавно излиза от неговия свят, ходи на детска градина и посещава занимания при логопед и психолог. За тях помага Българската Коледа. Майка му, Мина Здравкова, сподели за инициативата.   "Тя е глътка въздух, помага за няколко месеца за..

публикувано на 12.12.19 в 12:21

Кризите създават имунитет за държавите

С развитието на интернет няма нито едно мнение, което да е 100% или 50 - 60% сиурно в целия свят за това, дали идва нова икономическа криза. На всяка тези има опоненти и всички мнения имат своите последователи и вярващи.  Гугъл, които са мастодонтът в интернет в света, казват, че 75% от информацията, която  четем в сайтовете, е грешна или..

публикувано на 12.12.19 в 10:28