Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неплащането на първия ден болнични може и да не се случи

Менда Стоянова
Снимка: Ани Петрова, БНР
Над 640 милиона лева годишно се плащат за болнични. Българинът е един от най-дълго боледуващите в Европа. Това каза по Радио Пловдив председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова за взетото решение да не се заплаща първият ден от болничните. Стоянова каза, че мерки срещу фалшивите болнични са взети и в други европейски държави. Това се нарича "изчакване на плащането"- в различните държави е за един или три дни, добави тя. 

Тепърва работна група ще обсъжда механизма, по който мярката ще се въведе. Изключения би трябвало и ще има за болнични за гледане на болно дете например.

Менда Стоянова смята, че е възможно и да се отстъпи от предложението. Това няма да е прецедент. Освен това форматът, в който е взето решението, е форматът на управленската коалиция и този формат може и да отстъпи от свое решение.

Бюджетът на една община е от ясни източници-делегираните от държавата дейности се плащат от държавния бюджет, а останалата част идва от приходите от местните данъци и такси. Приходите и от двете пера са предварително отбелязани в бюджета. Това каза Менда Стоянова по повод твърдения, че бюджетът на община Пловдив в края на годината е на червено. Тя уточни, че поради ангажиментите си в парламента не познава в детайли изпълнението на общинския бюджет на Пловдив.

Цялото интервю с Менда Стоянова може да чуете в аудио-файла.

Още от категорията

Ако "Родопи" и "Марица" са част от Пловдив, винетки няма да има

Община Пловдив не е страна в спора за винетките, защото градът е от табела до табела, коментира пред Радио Пловдив кметът Здравко Димитров .  Общините до Пловдив, за да дойдат в града, преминават републикански пътища. Адресатът на тяхното искане е Областното пътно управление, освен това стана ясно, че винетките за Ягодово и Катуница няма да..

обновено на 22.02.20 в 06:53

12 милиона младежи в Европа ще трупат знания и опит по "Еразъм+"

Българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, цифровизация и образоване Мария Габриел посети Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив. С учениците тя дискутира  възможностите, които дава програмата "Еразъм +" и начините за включване в нея. По време на срещата възпитаниците на училището представиха свои..

обновено на 22.02.20 в 06:53
Отличничката на випуск 2019 Анастасия Стефанова, отдясно с бакалавърска шапка

86 сестри и акушерки се дипломираха в МУ - Пловдив

Тържествената промоция на завършилите студентите от три специалности - медицински сестри, акушерки и здравни грижи на Медицинския университет - Пловдив се проведе днес. На церемонията присъства ректорът проф.д-р Мариана Мурджева. Деканът на факултета по обществено здраве проф. д-р Мария Семерджиева каза, че това са специалности, които са..

обновено на 22.02.20 в 06:52

Скандалът, свързващ Борисов с пране на пари, е европейски

Днес в Народното събрание квестори се намесиха, за да предотвратят напрежение между депутати. БСП поиска оставката на премиера и правителството, заради манипулация на данни за икономическия ръст на икономиката. От Испания научихме, че премиерът Борисов пере пари.  Скандалите следват един след  друг, а политологът проф. Евгений Дайнов коментира:..

публикувано на 21.02.20 в 17:14

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48