Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борисов беше много по-подготвен от Тръмп за срещата между тях

| обновено на 26.11.19 в 16:37
Снимка: Btv

Нямаше кой знае какъв напредък в двустранните отношения от срещата Борисов – Тръмп  с изключение на това, че България все пак е приела да направи център за военна коородинация в южния фланг на НАТО в Черно море.  Това заяви в коментара си срещата между българския премиер и американския президент във Вашингтон директорът на българския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. По думите и в изявлението на двете правителства има три елемента – военният, енергетиката и върховенството на правото. 

През последните десетина години тези точки са присъствали в двустранния ред,  но тогава имаше и други елементи - българската роля на Балканите, ролята на Европейския съюз като глобален играч. Виждаме, че това вече е отпаднало като елементи. 

Тръмп има много по-краткосрочни представи за това, какво трябва да прави външната политика и в ситуацията, в която се намира в момента, това не е учудващо, каза още Чернева

Това е маниерът на Тръмп. През годините видяхме през последните години доста парадоксални срещи, в които се обявяваше срещу Европейския съюз, обяснявайки, че е търговски конкурент на САЩ и трябва да разрушен или дестабилизиран. Нещо, което нито една американска администрация не си е позволявала. А

мериканският президент прие всички лидери на Централна  и Източна Европа през последните години. Българският премиер е последният от тях. През последните месеци имаше голямо  засилване на сътрудничеството в чисто материално отношение, така като България отдели голяма част от своя бюджет, за да закупи американски изтребители.

Със сигурност за бизнесмена Тръмп тази сделка е достатъчна причина да има такава покана и такава среща. Не омаловажавам поканата, но въпросът е с какъв дневен ред, очаквания и настоявания е тя, коментира  Чернева.  По думите й  Борисов е бил много по-подготвен за срещата в Белия дом. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 


Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15