"Българската Коледа" помага на малката Велислава от Цалапица

Деветгодишната Велислава Талева е дете с увреждания и живее в пловдивското село Цалапица. От раждането си страда от детска церебрална парализа, епилепсия и микроцефалия. Не може да се движи и обслужва сама, не може дори да стои седнала, ако не е подпряна на стол или диван. 

Състоянието на Велислава изисква постоянна рехабилитация, а лечение няма, разказва баща й Ангел Талев.

Не говори, не ходи на училище, в никакъв случай не може да се обслужва сама. Изцяло е на грижите на друг човек, дори не може да си каже сама топло ли й е, студено ли й е. Ние през годините я разбираме по реакциите й, друг, външен човек, обаче трудно би я разбрал.

Велислава е единствената рожба в семейството. За нея се грижат баба й и дядо й, за да могат родителите й да ходят на работа. Процедурите са много скъпи, правят се в частен специализиран рехабилитационен център в Пловдив, допълва още Ангел Талев.

През годините сме ходили на много места на рехабилитация и сме се убедили, че не навсякъде сме срещали професионалисти. За дете в нейното състояние, където комуникацията с нея е почти невъзможна, наистина трябват хора, които знаят какво правят. Това са рехабилитационни упражнения, които спомагат за отпускане на мускулатурата и разтягане на ставите, защото когато не се движи, не ходи, започва да получава контрактури в ставните връзки. Целта е тя, ако може, да се научи да прави някои движения, да се подпира на ръце, вече за стъпване на крака вече не можем да говорим, но се опитва. Не мога да кажа, че има напредък, но състоянието й заради мозъчното увреждане, не й позволява да си контролира крайниците... Със сигурност е важно да прави тези процедури, защото сме виждали деца, които не ги правят и физическото им състояние е много тежко.

Въпреки тежките болести и усложнения Велислава е жизнерадостно дете, разказва бащата:

За нейното състояние се усмихва доста често и така се забавлява, естествено, когато усеща, че има някой покрай нея, който й обръща внимание и се занимава с нея. Има ли някой, който я е взел, всичко е наред.

Още от самото си раждане Велислава от Цалапица е едно от децата на „Българската Коледа“. Отпуснатите средства се използват само за рехабилитация, уточнява бащата:

Използваме средствата от „Българската Коледа“ само за рехабилитация. Нужни са между 2 и 3000 лв. годишно, ние получаваме 1000 лв. Кандидатстваме вече за 7-ма или 8-ма година, като винаги получаваме финансиране. Парите не стигат да покрием таксите в рехабилитационния център, но не искам да бъда негативен, защото е помощ поне за половин година. За лекарствата – каквото можем, получаваме по Здравна каса, каквото не можем, го купуваме. Засега не ползваме лекарства, които са много скъпи и са сериозна част от бюджета.

Велислава от Цалапица е едно от децата на „Българската Коледа“. И тази година детето и родителите му разчитат на помощ и протегната ръка от благотворителната инициатива. На всички, които даряват и участват в „Българската Коледа“, бащата на 9-годишната Велислава - Ангел Талев, пожелава: На тези, които правят даренията, искам да им благодаря, дано да има повече такива добри хора! На тези, които се възползват от тази инициатива, им пожелавам успех!


Още от категорията

Великобритания ще напусне ЕС с договорена сделка

Великобритания ще напусне ЕС в края на януари. Омръзна им това висящо положение, коментира журналистът Андрей Владов от Лондон.   Повечето хора са си казали, нека нещата да тръгнат напред. Подкрепата за консерваторите е много силна, не само в големите градове.   Джонсън спечели, защото обедини консервативните избиратели. Посланието..

публикувано на 13.12.19 в 16:59
Тони с майка си Марина

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони Панайотов е на 14 години.  Ражда се в седмия месец с форцепс , разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче. Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво..

публикувано на 13.12.19 в 15:03

Сдружение "Паралелен свят" вече 10 години работи в Пловдив

10 години в Пловдив работи сдружението „Паралелен свят“. В него членуват майките на 80 деца и младежи с интелектуални затруднения и аутизъм. През месец май 2020 година имат юбилей и споделят пред нас заветната им мечта. Общината да ги разпознае като партньор и да получат финансиране за развитие.  Установихме, че инициативите, които правим..

публикувано на 13.12.19 в 13:10

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател. Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на..

публикувано на 13.12.19 в 10:58

Намаляват безплатните лекарства с новия НРД

В проект на НРД 2020 година, се предвиждат текстове, които ограничават правото да лекуваме хронично болните съгласно ръководствата за поведение, а това ще доведе до по-скъпи лекарства за пациентите и невъзможност да закупуват някои от тях, това се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Вече се прибягва до..

публикувано на 13.12.19 в 10:36