Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

8-те лева на глас обслужват само големите партии

Гласуването за партийните субсидии в парламента беше абсолютно незаконно. В правилника пише, че прегласуване се прави само веднъж и резултатът ще взема за валиден“ – изтъкна в интервю за Радио Пловдив депутатът от ДПС Хамид Хамид, който е и член на правната парламентарна комисия.

Тази договореност за 8-те лева на глас беше направена от БСП и ГЕРБ с посредничеството на Валери Симеонов“ – твърди Хамид.

8-те лева на глас обслужват само големите партии, но не и малките и тези от среден тип. За ДПС тези пари са недостатъчни за поддържане на партийните структури. Затова нашето предложение е или да се върнем на стария режим – 11 лева на глас, или да приемем нула лева с разрешаването на дарения за партиите“ – счита Хамид.

Той подчерта, че гласуването на субсидията е абсолютно незаконно, защото се е случило на третия път. Партията, обаче, не може да оспори пред Конституционния съд решението, защото няма необходимите 48 гласа.

Въпреки увеличената субсидия за партиите, Народното събрание не отмени правото им да получават дарения, въведено след като тя стана 1 лев. От ДПС очакват становището на министър - председателя, който, според тях, е подвел избирателите с обещанието за 1 лев субсидия.

По повод на казаното от Бойко Борисов, че приема препоръката на Веницианската комисия за избор на независим прокурор, който да контролира главния прокурор, Хамид Хамид заяви, че това не е единственото предложение на комисията. ДПС смята, че всички препоръки на Венецианската комисия за съдебната ни система трябва да бъдат приети, каза депутатът.


Още от категорията

Десен завой до Областната управа - от неделя нататък

Новата организация на движението с дясна секция на кръстовището между бившия ресторант „Стадиона“ и Областната управа се отлага за неделя, съобщи директорът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков.  Той призна, че стартирането на иницаитавата, обявено за четвъртък е било възпрепятствано от проблеми с електронното оборудване на..

публикувано на 24.01.20 в 16:25

Опасният коронавирус: въпросът е кога ще стигне България

Въпросът е не дали ще има, а кога ще стигне до България. Така доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив разпространението на мистериозния коронавирус от Китай, който вече взе над 25 жертви. Ние сме част от света, нашите хора ходят навсякъде , допълни той и..

публикувано на 24.01.20 в 16:19

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика. Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България , посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т...

публикувано на 24.01.20 в 15:32

Въвеждат часове по мислене в средно училище в Първомай

Единствената пловдивска номинация за директор и екипа му в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“ е на Чавдар Здравчев от Първомай. Той  ръководи СУ „Проф. Асен Златоров“ вече шест години и въвежда иновативните методи през цялата учебна година.  На 28 януари МОН трябва да съобщи коя от подадените десетки номинации от цялата..

публикувано на 24.01.20 в 13:49

Някой тайно, хитро и нагло реши как да се печели от хазарт. Кой?

След изнесените факти за неплатените такси от хазартни залози,  държавата логично влиза ролята си, смята финансовият анализатор Кольо Парамов. Според него осветеният сега проблем произлиза от законодателната база.  Въпреки това, не може съвкупно комисията по хазарта, бюджетната комисия на парламента и други институции 60 месеца да не забележат..

публикувано на 24.01.20 в 13:16