Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 2019 г. думата е "най-после", а за 2020-та ще е енергетика

Снимка: БГНЕС

Борисов, правителството, изборите и победите. Президентът, промените и Конституцията. Новите партии, знаци и регистрации. Коментар на социолога д-р Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Симеонов каза, че според него политическите процеси, които наблюдаваме сега са заложени в годините след 2013-та.

Първан Симеонов:  Всъщност, трябва да започнем от предходните години, защото, поне според мен, нищо ново не се случи тази година – просто няколко процеса завършиха, плавни, неотклонни процеси, които текоха вече няколко години. Най-важното, което се сещам е като, че ли ГЕРБ най-накрая успя да остане само за Борисов, също така като се огледаме ДПС вече, за малцина вече е новина, че е част от управленския микс и бавно и неусетно едно прелегитимиране на ДПС в нови полет. 

БСП след три години сравнително правилни действия и доста яростна енергия и най-накрая усети, че може би ще трябва нещо ново да се прави и да се отвори към по-широки публики, защото така да се каже пак удари тавана, тавана, от който не може да ходи нагоре. Борисов най-накрая се срещна с Тръмп и може би най-накрая ще има някакво развитие по трасетата на родните енергийни проекти, така че много неща се случват просто като плавен завършек на дългогодишни процеси. Един от най-важните улични процеси, които наблюдаваме  е икономическата стабилизация на страната, което се отразява и върху ежемесечните данни, които ние получаваме за отношението към икономиката и личните финанси. Скоро те ще бъдат публикувани в книгата, която вече седма година пиша. 

Всъщност, оказа се, че ние сме в един от най-добрите периоди в последните години в най-новата българска история, разбира се,  категорично преобладава тревогата, преобладават негативните оценки сред обществото. Що се отнася до икономиката и финансите на домакинствата, но нещата не са толкова лоши както други предходни периоди. Това е всъщност факторът на стабилизация на това управление. Другият фактор на стабилизация на това управление е международният. По всички личи, че Западът тук държи да има преди всичко предвидимост, защото сме много близо до Турция и до Русия и е хубаво западните партньори да имат нещо предвидимо.

Новото в отношенията между президента Радев и Борисов е в тази стилистика на постепенните процеси, които се случваха. Постепенно се случиха две нови неща, постепенно Радев извървя пътя до едно ново самочувствие, до една нова амбиция  и една нова увереност. Виждате, че той вече предлага и  конституционни промени и дебат за Конституцията. Това показва, че Радев вече повечко плува в свои води, категорично нов етап при него. Запази и доверието, което имаше, което означава, че всъщност е запазил най-важното, което един президент има, защото той няма много други лостове освен обществения кредит на доверие.

Борисов също е в нов етап. След двете победи на изборите, след връщането на партията от г-н Цветанов и след, струва ми се, успешната среща с Доналд Тръмп Борисов видимо е в нов етап, нова увереност, нови амбиции, струва ми се, че се е замислил за следващата година точно за тези енергийни проекти, което е прелюбопитно, защото те са някаква кръстоска на американски и руски интереси, ще видим какво ще стане. Така че и двамата са с нова увереност. Видяхте Борисов като че ли за пръв път смени министър без повод. И двамата са в нов етап и така ще бъде, ще се сражават и това ще наблюдаваме.

В зависимост от различните начини на задаване на въпроса в социологическите допитвания партията на Слави Трифонов варира от резултатност, като в някои анкетни ситуации е до възможност да е в тройката. Но на този етап е много трудно  да се преценяват тези нещата, ние сме далеч от изборни ситуации.  

Освен това голяма част от подкрепата за  тази формация са преимуществено  млади хора, това не са най-лоялните избиратели,  отделно от това ще видим как ще се развият.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33