Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За 2019 г. думата е "най-после", а за 2020-та ще е енергетика

Снимка: БГНЕС

Борисов, правителството, изборите и победите. Президентът, промените и Конституцията. Новите партии, знаци и регистрации. Коментар на социолога д-р Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Симеонов каза, че според него политическите процеси, които наблюдаваме сега са заложени в годините след 2013-та.

Първан Симеонов:  Всъщност, трябва да започнем от предходните години, защото, поне според мен, нищо ново не се случи тази година – просто няколко процеса завършиха, плавни, неотклонни процеси, които текоха вече няколко години. Най-важното, което се сещам е като, че ли ГЕРБ най-накрая успя да остане само за Борисов, също така като се огледаме ДПС вече, за малцина вече е новина, че е част от управленския микс и бавно и неусетно едно прелегитимиране на ДПС в нови полет. 

БСП след три години сравнително правилни действия и доста яростна енергия и най-накрая усети, че може би ще трябва нещо ново да се прави и да се отвори към по-широки публики, защото така да се каже пак удари тавана, тавана, от който не може да ходи нагоре. Борисов най-накрая се срещна с Тръмп и може би най-накрая ще има някакво развитие по трасетата на родните енергийни проекти, така че много неща се случват просто като плавен завършек на дългогодишни процеси. Един от най-важните улични процеси, които наблюдаваме  е икономическата стабилизация на страната, което се отразява и върху ежемесечните данни, които ние получаваме за отношението към икономиката и личните финанси. Скоро те ще бъдат публикувани в книгата, която вече седма година пиша. 

Всъщност, оказа се, че ние сме в един от най-добрите периоди в последните години в най-новата българска история, разбира се,  категорично преобладава тревогата, преобладават негативните оценки сред обществото. Що се отнася до икономиката и финансите на домакинствата, но нещата не са толкова лоши както други предходни периоди. Това е всъщност факторът на стабилизация на това управление. Другият фактор на стабилизация на това управление е международният. По всички личи, че Западът тук държи да има преди всичко предвидимост, защото сме много близо до Турция и до Русия и е хубаво западните партньори да имат нещо предвидимо.

Новото в отношенията между президента Радев и Борисов е в тази стилистика на постепенните процеси, които се случваха. Постепенно се случиха две нови неща, постепенно Радев извървя пътя до едно ново самочувствие, до една нова амбиция  и една нова увереност. Виждате, че той вече предлага и  конституционни промени и дебат за Конституцията. Това показва, че Радев вече повечко плува в свои води, категорично нов етап при него. Запази и доверието, което имаше, което означава, че всъщност е запазил най-важното, което един президент има, защото той няма много други лостове освен обществения кредит на доверие.

Борисов също е в нов етап. След двете победи на изборите, след връщането на партията от г-н Цветанов и след, струва ми се, успешната среща с Доналд Тръмп Борисов видимо е в нов етап, нова увереност, нови амбиции, струва ми се, че се е замислил за следващата година точно за тези енергийни проекти, което е прелюбопитно, защото те са някаква кръстоска на американски и руски интереси, ще видим какво ще стане. Така че и двамата са с нова увереност. Видяхте Борисов като че ли за пръв път смени министър без повод. И двамата са в нов етап и така ще бъде, ще се сражават и това ще наблюдаваме.

В зависимост от различните начини на задаване на въпроса в социологическите допитвания партията на Слави Трифонов варира от резултатност, като в някои анкетни ситуации е до възможност да е в тройката. Но на този етап е много трудно  да се преценяват тези нещата, ние сме далеч от изборни ситуации.  

Освен това голяма част от подкрепата за  тази формация са преимуществено  млади хора, това не са най-лоялните избиратели,  отделно от това ще видим как ще се развият.  

Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15