Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 2019 г. думата е "най-после", а за 2020-та ще е енергетика

Снимка: БГНЕС

Борисов, правителството, изборите и победите. Президентът, промените и Конституцията. Новите партии, знаци и регистрации. Коментар на социолога д-р Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Симеонов каза, че според него политическите процеси, които наблюдаваме сега са заложени в годините след 2013-та.

Първан Симеонов:  Всъщност, трябва да започнем от предходните години, защото, поне според мен, нищо ново не се случи тази година – просто няколко процеса завършиха, плавни, неотклонни процеси, които текоха вече няколко години. Най-важното, което се сещам е като, че ли ГЕРБ най-накрая успя да остане само за Борисов, също така като се огледаме ДПС вече, за малцина вече е новина, че е част от управленския микс и бавно и неусетно едно прелегитимиране на ДПС в нови полет. 

БСП след три години сравнително правилни действия и доста яростна енергия и най-накрая усети, че може би ще трябва нещо ново да се прави и да се отвори към по-широки публики, защото така да се каже пак удари тавана, тавана, от който не може да ходи нагоре. Борисов най-накрая се срещна с Тръмп и може би най-накрая ще има някакво развитие по трасетата на родните енергийни проекти, така че много неща се случват просто като плавен завършек на дългогодишни процеси. Един от най-важните улични процеси, които наблюдаваме  е икономическата стабилизация на страната, което се отразява и върху ежемесечните данни, които ние получаваме за отношението към икономиката и личните финанси. Скоро те ще бъдат публикувани в книгата, която вече седма година пиша. 

Всъщност, оказа се, че ние сме в един от най-добрите периоди в последните години в най-новата българска история, разбира се,  категорично преобладава тревогата, преобладават негативните оценки сред обществото. Що се отнася до икономиката и финансите на домакинствата, но нещата не са толкова лоши както други предходни периоди. Това е всъщност факторът на стабилизация на това управление. Другият фактор на стабилизация на това управление е международният. По всички личи, че Западът тук държи да има преди всичко предвидимост, защото сме много близо до Турция и до Русия и е хубаво западните партньори да имат нещо предвидимо.

Новото в отношенията между президента Радев и Борисов е в тази стилистика на постепенните процеси, които се случваха. Постепенно се случиха две нови неща, постепенно Радев извървя пътя до едно ново самочувствие, до една нова амбиция  и една нова увереност. Виждате, че той вече предлага и  конституционни промени и дебат за Конституцията. Това показва, че Радев вече повечко плува в свои води, категорично нов етап при него. Запази и доверието, което имаше, което означава, че всъщност е запазил най-важното, което един президент има, защото той няма много други лостове освен обществения кредит на доверие.

Борисов също е в нов етап. След двете победи на изборите, след връщането на партията от г-н Цветанов и след, струва ми се, успешната среща с Доналд Тръмп Борисов видимо е в нов етап, нова увереност, нови амбиции, струва ми се, че се е замислил за следващата година точно за тези енергийни проекти, което е прелюбопитно, защото те са някаква кръстоска на американски и руски интереси, ще видим какво ще стане. Така че и двамата са с нова увереност. Видяхте Борисов като че ли за пръв път смени министър без повод. И двамата са в нов етап и така ще бъде, ще се сражават и това ще наблюдаваме.

В зависимост от различните начини на задаване на въпроса в социологическите допитвания партията на Слави Трифонов варира от резултатност, като в някои анкетни ситуации е до възможност да е в тройката. Но на този етап е много трудно  да се преценяват тези нещата, ние сме далеч от изборни ситуации.  

Освен това голяма част от подкрепата за  тази формация са преимуществено  млади хора, това не са най-лоялните избиратели,  отделно от това ще видим как ще се развият.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55