Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За 2019 г. думата е "най-после", а за 2020-та ще е енергетика

Снимка: БГНЕС

Борисов, правителството, изборите и победите. Президентът, промените и Конституцията. Новите партии, знаци и регистрации. Коментар на социолога д-р Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Симеонов каза, че според него политическите процеси, които наблюдаваме сега са заложени в годините след 2013-та.

Първан Симеонов:  Всъщност, трябва да започнем от предходните години, защото, поне според мен, нищо ново не се случи тази година – просто няколко процеса завършиха, плавни, неотклонни процеси, които текоха вече няколко години. Най-важното, което се сещам е като, че ли ГЕРБ най-накрая успя да остане само за Борисов, също така като се огледаме ДПС вече, за малцина вече е новина, че е част от управленския микс и бавно и неусетно едно прелегитимиране на ДПС в нови полет. 

БСП след три години сравнително правилни действия и доста яростна енергия и най-накрая усети, че може би ще трябва нещо ново да се прави и да се отвори към по-широки публики, защото така да се каже пак удари тавана, тавана, от който не може да ходи нагоре. Борисов най-накрая се срещна с Тръмп и може би най-накрая ще има някакво развитие по трасетата на родните енергийни проекти, така че много неща се случват просто като плавен завършек на дългогодишни процеси. Един от най-важните улични процеси, които наблюдаваме  е икономическата стабилизация на страната, което се отразява и върху ежемесечните данни, които ние получаваме за отношението към икономиката и личните финанси. Скоро те ще бъдат публикувани в книгата, която вече седма година пиша. 

Всъщност, оказа се, че ние сме в един от най-добрите периоди в последните години в най-новата българска история, разбира се,  категорично преобладава тревогата, преобладават негативните оценки сред обществото. Що се отнася до икономиката и финансите на домакинствата, но нещата не са толкова лоши както други предходни периоди. Това е всъщност факторът на стабилизация на това управление. Другият фактор на стабилизация на това управление е международният. По всички личи, че Западът тук държи да има преди всичко предвидимост, защото сме много близо до Турция и до Русия и е хубаво западните партньори да имат нещо предвидимо.

Новото в отношенията между президента Радев и Борисов е в тази стилистика на постепенните процеси, които се случваха. Постепенно се случиха две нови неща, постепенно Радев извървя пътя до едно ново самочувствие, до една нова амбиция  и една нова увереност. Виждате, че той вече предлага и  конституционни промени и дебат за Конституцията. Това показва, че Радев вече повечко плува в свои води, категорично нов етап при него. Запази и доверието, което имаше, което означава, че всъщност е запазил най-важното, което един президент има, защото той няма много други лостове освен обществения кредит на доверие.

Борисов също е в нов етап. След двете победи на изборите, след връщането на партията от г-н Цветанов и след, струва ми се, успешната среща с Доналд Тръмп Борисов видимо е в нов етап, нова увереност, нови амбиции, струва ми се, че се е замислил за следващата година точно за тези енергийни проекти, което е прелюбопитно, защото те са някаква кръстоска на американски и руски интереси, ще видим какво ще стане. Така че и двамата са с нова увереност. Видяхте Борисов като че ли за пръв път смени министър без повод. И двамата са в нов етап и така ще бъде, ще се сражават и това ще наблюдаваме.

В зависимост от различните начини на задаване на въпроса в социологическите допитвания партията на Слави Трифонов варира от резултатност, като в някои анкетни ситуации е до възможност да е в тройката. Но на този етап е много трудно  да се преценяват тези нещата, ние сме далеч от изборни ситуации.  

Освен това голяма част от подкрепата за  тази формация са преимуществено  млади хора, това не са най-лоялните избиратели,  отделно от това ще видим как ще се развият.  

Още от категорията

Десен завой до Областната управа - от неделя нататък

Новата организация на движението с дясна секция на кръстовището между бившия ресторант „Стадиона“ и Областната управа се отлага за неделя, съобщи директорът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков.  Той призна, че стартирането на иницаитавата, обявено за четвъртък е било възпрепятствано от проблеми с електронното оборудване на..

публикувано на 24.01.20 в 16:25

Опасният коронавирус: въпросът е кога ще стигне България

Въпросът е не дали ще има, а кога ще стигне до България. Така доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив разпространението на мистериозния коронавирус от Китай, който вече взе над 25 жертви. Ние сме част от света, нашите хора ходят навсякъде , допълни той и..

публикувано на 24.01.20 в 16:19

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика. Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България , посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т...

публикувано на 24.01.20 в 15:32

Въвеждат часове по мислене в средно училище в Първомай

Единствената пловдивска номинация за директор и екипа му в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“ е на Чавдар Здравчев от Първомай. Той  ръководи СУ „Проф. Асен Златоров“ вече шест години и въвежда иновативните методи през цялата учебна година.  На 28 януари МОН трябва да съобщи коя от подадените десетки номинации от цялата..

публикувано на 24.01.20 в 13:49

Някой тайно, хитро и нагло реши как да се печели от хазарт. Кой?

След изнесените факти за неплатените такси от хазартни залози,  държавата логично влиза ролята си, смята финансовият анализатор Кольо Парамов. Според него осветеният сега проблем произлиза от законодателната база.  Въпреки това, не може съвкупно комисията по хазарта, бюджетната комисия на парламента и други институции 60 месеца да не забележат..

публикувано на 24.01.20 в 13:16