Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблемът с болничните листове не идва от семейните лекари

Грипът е вече и в Пловдив, вирусните инфекции също са налични. За нивото на болните и за мерките, които всеки от нас трябва да си припомни - интервю с д-р Георги Цигаровски, заместник-председател на БЛС - Пловдив. От него и коментар за 7-те дни болнични, които ще може да изписва личният ни лекар по предложение на правителството с цел - ограничаване на фалшивите болнични листове.

Д-р Цигаровски каза, че в кабинета му на личен лекар през последните дни са констатирани множество вирусни инфекции и се наблюдава тенденция за увеличаване. Обичайно за практиката му случаите на болни пациенти се увеличават над 20 на ден, когато настъпи и грипната епидемия. 

В близките седмици може да се очаква грипна вълна, на този етап не може да се каже категорично кога ще се обяви епидемия, подчерта д-р Цигаровски. По думите му, ако пребиваваме в стая със заразен човек от грип, то има риск да се разболеем до 33%, ако имунитетът ни е по-слаб. 

Българинът не е свикнал с грипните вируси, ние в България имаме имидж на страна с антиваксинални настроения. това е причината фирмите да доставят по-малко ваксини и те да свършват. В същото време резистентността ни към антибиотиците е в определена степен явна, но сравнима със средните нива в Европа, отбеляза д-р Цигаровски. Той например посъветва, че трябва да пътуваме в автобуса с маска или шал пред устата по време на грипна епидемия. 

По въпроса за болничните листове: Някой е подвел правителството. Също така смятам, че като основен проблем на болничните листове съвсем не са семейните лекари. Приципът винаги е бил, че който и да е лекар може да отпуска до едно и също количество болнични дни. Ако се направи промяна и това да е промяна само за личните лекари, това би било дискриминация. Нека се направи проверка-анализ и ще се констатира, че за болничните от 8 до 14 дни, то това са счупени крайници, порезни рани, дископатии, пневмонии, пиелонефрити.
Още от категорията

И в домашни условия може да се борим с корона вируса

Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова, председател на пловдивската фармацевтична колегия, коментира наличието, или липсата на личните предпазни средства срещу коронавируса в аптечната мрежа и препоръчва  как да се пазим в сезона на грипа. Стайкова потвърди, че в аптечната мрежа в Пловдив са изкупени текстилните маски и дезинфектантите.  Все още се..

публикувано на 28.02.20 в 16:39

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик.  Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и..

публикувано на 28.02.20 в 16:12

В Брестовица от години не пият вода от чешмата

Жителите на село Брестовица , община Родопи имат практика да пият изворна вода, или си купуват от магазините. Казват това, защото от днес имат синя водоноска пред кметството. Няма желаещи да се налеят от водата за спешни нужди, защото вече са си осигурили.  От вчера властите предупредиха, че има повишено съдържание на манган в течащата от..

публикувано на 28.02.20 в 15:27

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41