Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с болничните листове не идва от семейните лекари

Грипът е вече и в Пловдив, вирусните инфекции също са налични. За нивото на болните и за мерките, които всеки от нас трябва да си припомни - интервю с д-р Георги Цигаровски, заместник-председател на БЛС - Пловдив. От него и коментар за 7-те дни болнични, които ще може да изписва личният ни лекар по предложение на правителството с цел - ограничаване на фалшивите болнични листове.

Д-р Цигаровски каза, че в кабинета му на личен лекар през последните дни са констатирани множество вирусни инфекции и се наблюдава тенденция за увеличаване. Обичайно за практиката му случаите на болни пациенти се увеличават над 20 на ден, когато настъпи и грипната епидемия. 

В близките седмици може да се очаква грипна вълна, на този етап не може да се каже категорично кога ще се обяви епидемия, подчерта д-р Цигаровски. По думите му, ако пребиваваме в стая със заразен човек от грип, то има риск да се разболеем до 33%, ако имунитетът ни е по-слаб. 

Българинът не е свикнал с грипните вируси, ние в България имаме имидж на страна с антиваксинални настроения. това е причината фирмите да доставят по-малко ваксини и те да свършват. В същото време резистентността ни към антибиотиците е в определена степен явна, но сравнима със средните нива в Европа, отбеляза д-р Цигаровски. Той например посъветва, че трябва да пътуваме в автобуса с маска или шал пред устата по време на грипна епидемия. 

По въпроса за болничните листове: Някой е подвел правителството. Също така смятам, че като основен проблем на болничните листове съвсем не са семейните лекари. Приципът винаги е бил, че който и да е лекар може да отпуска до едно и също количество болнични дни. Ако се направи промяна и това да е промяна само за личните лекари, това би било дискриминация. Нека се направи проверка-анализ и ще се констатира, че за болничните от 8 до 14 дни, то това са счупени крайници, порезни рани, дископатии, пневмонии, пиелонефрити.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00