Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Училища свиват план-приема заради едносменния режим

МОН предлага намаляване на приема, заради преминаване поетапно на една смяна

Министерството на образованието определи лимит на паралелките с прием след 7-ми  клас, като училищата от Пловдивска област трябва да се вместят в 215. Това е с 4 паралелки по-малко спрямо миналата учебна година. От РУО - Пловдив потвърдиха, че се запазват паралелките в езиковите гимназии, в Хуманитарната, както и за Математическата гимназия.

За последните две училища има твърдо обещание от кмета Здравко Димитров, че започва строеж на нови сгради. Всичко това се прави, за да се премине на едносменен режим на обучение в следващите до осем години. 

СУ „Св. Патриарх Евтимий” - Пловдив свива приема за следващата учебна година с две паралелки, казва директорката Валентина Стоенчева. Тя уточни, че ще приемат с една по-малко паралелки в 1 клас, съответно и в 8 клас.

С една по-малко ще бъдат паралелките в СУ „Пейо К. Яворов” и СУ „Паисий Хилендарски”. Те също изпълняват план за поетапно преминаване на една смяна.

Директорът на Хуманитарната Гимназия Соня Киркова е убедена, че в следващите две-три  години ще бъде построен нов корпус в тяхното училище. Приемът остава на нивото от миналата година - седем паралелки.

В началото на февруари в областната управа на заседание ще стане ясно колко точно са предложенията за професионалните и профилираните паралелки в Пловдив. Дотогава директорите трябва да предадат своите окончателни варианти, вкл. и за тези паралелки, в които ще има STEM профили. 

Може да чеуте повече от репортажа на Живка Танчева.

Галерия

Още от категорията

Бюджетът на община "Родопи" е амбициозен и балансиран

27 310 000 е рамката на приходната част на бюджета в пловдивската община "Родопи". Той е амбициозен и балансиран , каза кметът Павел Михайлов. По думите му е съгласуван с всеки един кмет от всички 21 населени места в общината. Екипът на администрацията категорично отрече, че има привилегировани села за сметка на други. Двама общински..

публикувано на 17.02.20 в 12:30

Хора с увреждания изработиха уникални керамични мартеници

Традиционната българска шевица, вплетена в мартеница като уникално и изящно бижу. На това залага тази година „Социалното предприятие за хора с увреждания“ в своята кампания за 1-и март. Белите и червени конци придават едно красиво допълнение на шевицата и я превръщат в истинско украшение под формата на гривни, медальони или брошки. Те могат да..

публикувано на 17.02.20 в 11:05

Джипитата искат строг контрол върху болничните

Дискусионна все още остава темата за това кой да плаща първите три дни от болничните. Бизнесът продължава да настоява да бъде освободен от този ангажимент, но държавата е категорично против НОИ да поеме първите три дни болнични. Към тази дискусия се присъединиха и джипитата. От Сдружението на обощпрактикуващите лекари настояват да се разширят..

публикувано на 17.02.20 в 10:42

Обмислят промени за първите пенсионери с втора пенсия

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева ще настоява за намаляване на коефициента на редукция за пенсията от първия стълб. Идеята е да се промени начинът, по който се изчислява индивидуалният коефициент за отпускане на средства на хората с право на втора пенсия. Министър Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да..

публикувано на 17.02.20 в 10:08

Адвокатите настояват за защита от самозванци

Комисията за борба с нелоялната конкуренция към Висшия адвокатски съвет е домакин на Кръгла маса по проблема с нелоялното набиране на клиенти и оказване на правна помощ извън Закона за адвокатурата. Адвокат Васил Георгиев от пловдивската колегия обяви, че целта е да формират общата воля на адвокатурата, която да доведе до законови промени. Той..

публикувано на 17.02.20 в 09:57