Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Въвеждат часове по мислене в средно училище в Първомай

Директорският екип е единствената номинация от Пловдив за първия национален конкурс "Иновации в образованието"

Единствената пловдивска номинация за директор и екипа му в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“ е на Чавдар Здравчев от Първомай. Той ръководи СУ „Проф. Асен Златоров“ вече шест години и въвежда иновативните методи през цялата учебна година. 

На 28 януари МОН трябва да съобщи коя от подадените десетки номинации от цялата страна ще спечели приза. От 500 през 2014 година днес децата в училището в Първомай са над 720. Последният замисъл на директора е след компютрите и таблетите в клас, да въведат и часове по мислене. Те ще се провеждат заедно с Лиляна Русковска и ще са по методиката на Едуард де Боно. 

Чавдар Здравчев преподава на 11 клас по английски език, председател е на комисията по образование в местния парламент, работи ежедневно по нови проекти, като издаваме предстоящото откриване на Центъра по медиация, а приветстваме програмата „Атмосфера бъдеще“, където ориентират кариерно децата от рано  - там партньори са Центъра за проектно творчество от Москва. 

Директорът лично посреща всеки ден децата в 7,30 часа на входа на училище, занимава се с ремонтите отблизо и дарява лични средства за тях. 

Чавдар Здравчев каза: Ние от доста време работим по трансформиране на образователната среда в училище, направихме много неща свързани с промяна на материалната база, така и на подходите, които използваме в учебния процес. Всичко е ориентирано към интересите на децата. Първото нещо, с което изключително се гордеем е, че създадохме общност "Златаров". Ние сме създали условия за работа на децата и на колегите.

Живка Танчева разговаря с Чавдар Здравчев, може да чуете от звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Да спазваме правилата без страх, той убива разума

Всички ние с бели манти се борим да има повече добри новини. Хората трябва да мислят с главите си, да слушат и да чуват онова, което се говори. По-големият процент от хората се възстановяват, а немалка част от тях боледуват безсимптомно и си изграждат имунитет. Това заяви д-р Мария Пишмишева – завеждащ отделението по инфекциозни болести в МБАЛ..

публикувано на 02.04.20 в 17:08

Масови проверки в хранителни магазини и пазари

Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните затвори два нерегистрирани обекта за продажба на хранителни продукти. Съставени са и шест предписания в областта, които са свързани с нарушения в изискванията към сградния фонд. От днес масови проверки се правят и в обектите, които приготвят и доставят готови храни. Заради..

публикувано на 02.04.20 в 15:51

Борбата с КОВИД-19 не трябва да се превръща в игра на глада

Работещите в земеделския и преработвателния сектор да могат да работят при „специфичен режим на карантина“ поискаха 30 браншови организации. В апел до правителството, Националния оперативен щаб и министрите на земеделието и здравеопазването се настоява на заетите в селското стопанство и хранителната индустрия да бъде даден статут на критични,..

публикувано на 02.04.20 в 14:51

Трета седмица, онлайн или на хартия, обучението е факт

Нови дати за изпитите в средното училище предложи Министерството на образованието и науката заради извънредните мерки в борбата с Кодив-19. Матурите в 12 клас ще са на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците ще са на 13 и 15 юни.  На този етап 89 % от българските ученици са в дистанционна форма на обучение, но 11 % от тях са без..

публикувано на 02.04.20 в 14:29

В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

От утре, 3 април, в Панагюрище са въвежда вечерен час. О коло 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки,  обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки.  В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина , о т рискови държави с коронавирус заяви..

публикувано на 02.04.20 в 11:00