Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се нуждае от правителства за реформи

| обновено на 29.01.20 в 10:43
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.
Снимка: БГНЕС

Разговор за политическата зима с проф. Антоанета Христова, политически психолог.  Говорим за вота на недоверие, за президента и главния прокурор и обратно по стълбицата на властта. 

Проф. Христова посочи, че и Воля и Атака показаха ясно разочарованието си от липса на предложения от страна на БСП. По думите й: Тези пресмятания са известни и е ясно, че вотът няма да мине. Но трябва да се проблематизира ролята на политически вот на недоверие. Той се изчерпа по смисъла си,  и ако се използва по този начин, той ще изгледа безсилен.

Воля не би могла на подкрепи вот на недоверие поради собствения си интерес. ВМРО също е в такава ситуация, те имат питания към собствения си капацитет, имаше и скандал с Каракачанов, който се изложи чисто имиджово при посещението си в САЩ, каза още проф. Христова.

Президент - главен прокурор: Ние имаме много повече въпросителни по това какво се случва между президента и прокуратурата, отколкото отговори. Впечатлението ми е, че от една страна имаме питане за измяна към отечеството, това е понятоето, което главният прокурор иска да се тълкува от КС. В същото време изтече инфомация за разговор, и тоай не показва теза за измяна,напротив тези диалози ни показват как едни мъже в униформа се занимават с това да запазят авторитет на една дама. Всеки е в ситуация на очакване. 

По въпроса за отменените протести на БХРА, Христова каза, че всички управляващи в последните 10 - 15 години имат един сериозен проблем, и той е, че не могат да направят категорчна реформа, защото скачат едни хора, които искат да реализират реформата, или други, които са против. Много често правителствата избират да останат на спокойствие и да не реализират реформи, за да прокарват своята политика в по-спокойна среда. Ние сме в една спирала на липса за развитие, вероятно тя може да се прекъсне с много добра комуникационна стратегия на правителствата, които искат да тръгнат по пътя на реформите. България се нуждае от тях, заключи проф. Антоанета Христова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33