Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боклуците до река Чая може да не са от Испания

Очаквам разследващите да започнат проверка по този криминален случай

| обновено на 04.02.20 в 16:25

Как продължава темата с боклука, открит при река Чая край село Катуница – отговорите търсим от директора на РИОСВ Пловдив доц. Стефан Шилев.

Все още не се знае дали са тонове отпадъците на терена до реката. Вътре материалът не е толкова тежък, има и строителни отпадъци в някои от чувалите. За съжалание стоят си отпадъците, няма как да се махнат за един ден, посочи доц. Шилев. 

Това което установихме е, че има данни за извършено престъпление срещу околната среда, ще сезираме органите на реда да вземат мерки по този случай, заяви директорът на РИОСВ-Пловдив. Той допълни, че боклуците са открити не само по дигата, но и по частни терени в близост има запълнени дупки с отпадъци. 

Очаквам, че ще бъдат наложени наказания на лицата, особено за този терен в община Родопи. Малко прибързано е да се говори за внос на отпадъци от чужбина. На бигбеговете има надпис, че са от Испания, но не може да се твърди със сигурност, че са внесени от там. Има съмнения за фирмата, която ги е изхвърлила, и разследващите ще направят проверка, каза доц. Шилев. 

Ще сезираме органите на реда за това замърсяване, каза още Шилев. Той уточни, че няма опасни отпадъци в боклуците и не са взели проби за анализи. Само Басейнова дирекция са взели проби от водата и предстои до края на седмицата да стане ясно, дали водата е зъмърсена в обсега на нерегламентираните сметища. 

Още от категорията

ТИЗ предлага лек за "икономическата" карантина

„Адекватни са мерките на държавата за бизнеса в условията на извънредното положение“ – заяви в интервю за Радио Пловдив основателят на „Тракия Икономическа зона“ Пламен Панчев. Според него сега е най-важното да се подобри логистиката, за да могат предприятията да получават суровини и материали, тъй като те поръчки си имат. „Трябва да..

публикувано на 27.03.20 в 16:28

Мярката 60/40 трябва спешно да се приложи

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава днес онлайн по повод изплащането на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение.   Предложенията на синдикатите за справянето с извънредната ситуация коментира директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любен Томев...

публикувано на 27.03.20 в 15:15

Дезинфекцираха Столипиново и Шекера заради коронавируса

Продължава чистенето на ромските квартали в Пловдив. До тази сутрин оттам са събрани и извозени 223 тона отпадъци. Тази сутрин извънредна дезинфекция е направена по девет улици в „Столипиново” и пет в „Шекер махала.  Дезинфекцията ще продължи и в предстоящите два почивни дни.  Предстои и да се сформират екипи, които с пръскачки да..

публикувано на 27.03.20 в 12:23

Кабинет в Транспортна болница консултира за COVID -19

В Транспортна болница Пловдив от полунощ заработи поредният консултативен медицински кабинет за пациенти със съмнение за коронавирус. Така филтрите за лица със сиптоми на COVID-19 под тепетата се увеличиха с още един.  Междувременно чрез доброволческата кампания "ЗаДоброто", свързана с кризата от коронавируса, към Транспортна болница бяха..

обновено на 27.03.20 в 09:43

Нужни са още мерки срещу кризата, сега рискът е за хората

На българската икономика са необходими антикризисни мерки с непосредствен ефект. От предприетите вчера от Правителството  нито една не е за безвъзмездно подпомагане на българските граждани. Това заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов Той посочи, че в Гърция например се дават по 800 евро на човек, който не може да работи в карантинен..

публикувано на 26.03.20 в 16:06