Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Аграрният университет провежда Общо събрание

Общо събрание за избор на нови председател и зам.-председател за мандат 2020-2024 ще се проведе този предиобед в Аграрния университет-Пловдив. 

В дневния ред е заложен и отчет на дейността, състоянието и резултатите през изминалия четиригодишен период, който ще направи ректорът проф. Христина Янчева. Изборите за ректор са насрочени за 21 февруари. 

Очаква се проф. Янчева да повтори мандата си, защото по Закона за висшето образавание има право. Научните й интереси са свързани с фуражните култури, устойчивото управление на ливади и пасища и биологичното земеделие. Има специализации в САЩ, Италия, Англия, Швейцария, Германия, Холандия, Норвегия. Ръководила е 10 международни проекта.

През последната година е значително повишен интересът към магистърските програми на Аграрния университет. 

Дори завършили юристи и икономисти, поради това че се занимаат със земедилие искат да завършат тези степени. „Растителна защита“ остава водеща специалност, като има интерес и към биологичното земеделие, каза проф. Христина Янчева. Тя определи като успешна програмата за здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с проф. Христина Янчева.

Галерия

Още от категорията

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24
Веселин Илиев

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

публикувано на 27.05.20 в 14:41

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35