Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Беседа за индустриалната архитектура в Радио Пловдив

Индустриалната архитектура често е незаслужено пренебрегвана в разговорите за културното наследство у нас. Българските фабрики, клаинци, хали, железопътни постройки и др. обаче са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма. Развитието на индустриалната архитектура е и пряко свързано с използването на новите материали – стоманата, бетонът и стъклото, които често пъти не са само конструктивен елемент, а и естетически обект.

Групата „Български архитектурен модернизъм“ избра 2020-а година за година на Индустриалната архитектура, към която ще насочим нашите изкуствоведски проучвания, както и нашите популяризаторски инициативи – лекции, архитектурни обиколки и др.

На 12 февруари в бившата сграда на Дома на изкуството и печата Пловдив (1931 г., арх. Христо Пеев, арх. Никола Овчаров, арх. Васил Захариев – днес сграда на БНР – Радио Пловдив) ще си поговорим за това културно наследство, за отраженията на индустриалната архитектура в други сгради, както и за нашия нов календар, с който ще може да се сдобиете на събитието срещу дарение за нашата дейност. Очакваме ви! Входът е свободен


Още от категорията

Срути се фасадата на кулата на Малтепе

Срутване на 30-40 квадратни метра от фасадата на Южната кула на Малтепе констатира Комисия от Министерството на културата днес. Това стана след сигнал от директора на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов в събота. Очаква се до дни да се направи предписание за аварийна консервация и реставрация на мястото.  Срутването на фасада от..

публикувано на 17.02.20 в 17:38

Кукленият театър с премиерни заглавия този сезон

Общо 120 хиляди лева се отделят от бюджета на Пловдив за Драматичния театър „Н. О. Масалитинов”, Кукления театър и Операта. Средствата ще бъдат разпределени по равно, тоест по 40 000 лева. Директорът на Кулен театър-Пловдив Виктор Бойчев заяви в интервю за Радио Пловдив, че с тези пари ще се подпомогне творческата програма, а също и част от..

публикувано на 17.02.20 в 11:36
Младен Влашки

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 февруари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15. 02. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги): Евгений Замятин. Приказки за големи деца. 289 стр., ок. 4а, Изток-Запад, 2020. Клаус Ман. Мефистофел. 448 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Анабел Абс. Истинската лейди Чатърли. 404 стр., ок. 4А,..

публикувано на 17.02.20 в 10:13

Кралиците на стендъп комедията гостуват в Пловдив

Култовият формат „Три жени на микрофона“ гостува на Пловдив на 29 февруари. Събитието е част от проекта „Театър в клуба“, а трите скандални дами Елисавета, Красимира и Оля ще представят колоритния си авторски спектакъл „Добрата, Лошата и Красимира“. Той предизвика бум в София, напълни зала 1 на НДК и превърна трите жени в кралиците на стендъп..

публикувано на 17.02.20 в 09:45

Матей Матеев разказва в картини за ябълката и ...след това

„Ябълката... и след това“  е изложбата, която открива художникът Матей Матеев в галерия „Резонанс“. За първи път той ще представи пред почитателите си 18 големи платна с размери 100/120 см.  Експозицията ще бъде открита от Жорж Трак и ще продължи до 4 март.   След изложбата „Момиче с китара“ преди месец, отново в галерия „Резонанс“ дойде..

публикувано на 14.02.20 в 10:31