Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор не бива да се държи като политически играч

Опитите да се представи като такава фигура са неуспешни, той е част от третата власт

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

В програма "Точно днес" говорим за  кризите - неизбежни и предизвикани, в политическите и обществени нрави и властване. Коментар на политолога Георги Киряков.

Киряков каза, че на първо място от обществено-политическите сюжети, които продължават, откроява работата на прокуратурата. Единият фронт е срещу широкото понятие приватизация, а така също и срещу битовата престъпност, посочи политологът. 

Георги Киряков: Главният прокурор предпочита първо да действа, после да мисли. Това е похват на работа на някои хора, който трудно може да се промени. Например, при акцията в Старозагорско село, където са конфискувани дърва, в никакъв случай не е борба с битовата престъпност. Работа ли е на главния прокурор да седи в село N и да оглежда мястото на престъплението, не, не е работа. 

Главният прокурор не може да е политически играч, той е част от една от властите. 

На фронта президент-премиер, ГЕРБ цели да не се прелива авторитет  и сила от президента Радев към БСП. По този показател си вършат добре работата, защото БСП все още дава предимство на ГЕРБ, социалистите са в затруднена вътрешнопартийна ситуация. Причините са избора на председател през месец май, и други проблеми в структурите на партията, които трябва да се решават.  

Според г-н Киряков егото на премиера Борисов е много силно, справка още от времето, когато беше гл. секретар на МВР. Той не борави със собствени ресурси, а с ресурси на обществото. При президента Радев е по-различно, защото е свикнал години наред, сам в пилотската кабина да решава за всичко, което се случва около него. Той има този рефлекс. Трябват му съюзници, особено в политиката, а в политиката все още не е успял да намери такива, които да му дадат възможност да промени посоката на държавата. Целта му е българите да живеят по-добре, въпреки, че от другата страна се твърди точно обратното. Сюжетът ще върви до следващите парламентарни и президентски избори. Тази битка е удобна и за двамата политически играчи, особено за Бойко Борисов, защото на него му трябва враг, да се утвърждава като силен играч.  

Политологът смята по повод шествието за Левски и участието на  президента Румен Радев, че определено е имало организатор в лицето на БСП, но там е имало и представители на ГЕРБ. 
Не трябваше да става по този начин това участие, не трябва да се употреби една такава паметна дата за българите   за партийни и и електорални цели, допълни Киряков.
За БСП и апаратните игри преди прекия избор на председател на партията, което се случва за първи път, досега с 21 номинации: Ако Корнелия Нинова не успее да се справи с вътрешнопартийната конкуренция в лицето на Кирил Добрев, то може да се окаже в един момент, че тя да не е лидер на БСП. Това тя трябва  да го направи като калкулация преди избора. 
Цялото интервю с Георги Киряков е в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35