Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дори след коронавируса през 2020-та ще има ръст на туризма

10 000 души са се записали за екскурзии в Италия

| обновено на 26.02.20 в 16:58
Румен Драганов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Коронавирусът по света и у нас - заразата, която в мащабите си има сериозни последици за Китай и Италия. 

В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, казаха от Кризисния щаб тази сутрин. В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус.

Туристическите агенции в очакване на новите измерения за Стария континент и Северна Италия, разговор с Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма.

Румен Драганов каза, че има очакване да се запази спокойствие, както и да няма паника. Например днес тръгват седем автобуса от София за Италия и те са пълни. Пътуващите хора на този етап стоят на здрава основа, каза експертът. Той смята, че очаванията за пристигането на туристи от Италия е средно дневно 400 души. Миналата година около 250 000 българи са били в Италия. 

11 000 българи напуска на ден страната, както и цифрата сочи 17 000 чужденци, които влизат в България. 

555 000 чужденци ще дойдат в България през март, прогнозира Румен Драганов. По думите му е много по-опасно дори от коронавируса - създаването на паника за него. Всеки пътуващ човек трябва да вземе мерки, ние изрично предупреждаване всички хора, преди път да сложат ваксини за по-далечни дестинации, допълни експертът. 

В световен мащаб миналата година сме имали 1 млрд. и 400 млн. пътувания, каза Драганов. Годината ще приключи с ръст от 2 до 3 % пътувания, прогнозира той. 

Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03