Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строгите мерки гарантират рязко ограничаване на вируса

Законът ще помогне за възстановяване на българската икономика

В петия ден на извънредното положение заради коронавируса у нас, за извънредните уроци днес и след утре ще говорим в предаването "Ден след ден". От депутата Хамид Хамид - какви законодателни мерки приема Парламентът във връзка с извънредното положение, кого ще подпомогнат те и достатъчни ли са за предотвратяване на криза в икономиката ни. Ще запази ли баланс между строгост и права Законът за мерките за извънредното положение, който се обсъжда днес? Говори заместник председателят на правната комисия в НС Хамид Хамид.

Според Хамид най-важно е приемане на целия закон. Всички мерки са насочени към здравето на българите, ние подкрепихме законопроекта, защото смятаме, че мерките са важни. Искаме обаче тези мерки да са малко по-строги, каза още Хамид. 

Точно за да опазим здравето на гражданите се налагат рестрикции, но те вече се разбират и приемат, посочи още Хамид. Той открои на първо място грижата за работните места, онази мярка, която ще позволи на работодателите да не съкращават свои работници. 

Разширяване на правомощията на Българската банка за развитие, където ще се гарантират по-гъвкави кредити до работодателите. Самата банка ще прави интервенции до търговски дружества, и там където фирмите изпитват трудности - тези заеми ще се предоставят безлихвено. Това са едни добри мерки, а дали ще ни стигат 500 млн. лева ще се види в следващите дни. Никой не може да каже кога ще си отиде COVID-19.

Колкото по-строги са рестрикциите, толкова по - кратък ще е срокът на кризата, смята още Хамид Хамид. 

Той каза още: Ние ще подкрепим увеличаване на санкциите към несъвестните граждани. Ако медиците решават да не окажат помощ към пациентите, то в момента ще трябва мислим не за санкции към тях, а за форми за поощряване. Освен ръкопляскания, то държавата трябва да им осигури финансова подкрепа. Държавната обаче ще се справи в тази посока, има гласувани 1 000 лева за всички на първа линия.

Трябва да държим в добро състояние онези предприятия от нашата икономиката, които са от стратегическо важно значение. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33