Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строгите мерки гарантират рязко ограничаване на вируса

Законът ще помогне за възстановяване на българската икономика

В петия ден на извънредното положение заради коронавируса у нас, за извънредните уроци днес и след утре ще говорим в предаването "Ден след ден". От депутата Хамид Хамид - какви законодателни мерки приема Парламентът във връзка с извънредното положение, кого ще подпомогнат те и достатъчни ли са за предотвратяване на криза в икономиката ни. Ще запази ли баланс между строгост и права Законът за мерките за извънредното положение, който се обсъжда днес? Говори заместник председателят на правната комисия в НС Хамид Хамид.

Според Хамид най-важно е приемане на целия закон. Всички мерки са насочени към здравето на българите, ние подкрепихме законопроекта, защото смятаме, че мерките са важни. Искаме обаче тези мерки да са малко по-строги, каза още Хамид. 

Точно за да опазим здравето на гражданите се налагат рестрикции, но те вече се разбират и приемат, посочи още Хамид. Той открои на първо място грижата за работните места, онази мярка, която ще позволи на работодателите да не съкращават свои работници. 

Разширяване на правомощията на Българската банка за развитие, където ще се гарантират по-гъвкави кредити до работодателите. Самата банка ще прави интервенции до търговски дружества, и там където фирмите изпитват трудности - тези заеми ще се предоставят безлихвено. Това са едни добри мерки, а дали ще ни стигат 500 млн. лева ще се види в следващите дни. Никой не може да каже кога ще си отиде COVID-19.

Колкото по-строги са рестрикциите, толкова по - кратък ще е срокът на кризата, смята още Хамид Хамид. 

Той каза още: Ние ще подкрепим увеличаване на санкциите към несъвестните граждани. Ако медиците решават да не окажат помощ към пациентите, то в момента ще трябва мислим не за санкции към тях, а за форми за поощряване. Освен ръкопляскания, то държавата трябва да им осигури финансова подкрепа. Държавната обаче ще се справи в тази посока, има гласувани 1 000 лева за всички на първа линия.

Трябва да държим в добро състояние онези предприятия от нашата икономиката, които са от стратегическо важно значение. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35