Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татарите са използвали чумата като бактериологично оръжие

„Много милостиня прийде, понеже велик мор бе повсюду".

Рилски монах от ХVІІІ в.

Епидемиите и хората от средновековието до днес, какъв извод можем да направим за нашето време? Доц. Димо Чешмеджиев, историк и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, професор в Кирило-Методиевски център към БАН коментира, че най-масовата и известна е т.н. юстинианова чума от VІ век по време на великия император Юстиниан. Смята се, че е пренесена от Египет с  търговски кораби и живеещите на тях плъхове. Първо се заразява Константинопол, а после Балканският полуостров. Фактите сочат, че  от 541 г. са първите сведения, а пикът е 544 г. , когато в Константинопол на ден умирали между пет и десет хиляди души.

Не знаем, как хората са се справили тогава, но заразата продължава да върлува до средата на VІІІ век на някои места в ЕВропа. 

Други епидемии са чумата през ХІІІ век и през ХІV век, когато достига своя пик. Сведенията, че е донесена от татарите са по-достоверни. Те идват от Изток и даже я разпространяват като военно оръжие при обсада на град. Затова често са наричани черната чума. Това е бактериологично оръжие, те са го знаели и използвали. Даже до ден днешен има фабрики, които произвеждат такива работи....Счита се, че затова през ХІV век Балканите се обезлюдяват на 50%. Това е една от основните причини за успеха на османските турци при завладяването на полуострова. Тракийските територии, южно от Стара планина по археологически данни почти са лишени от население. Вакуумът се запълва от тюркски племена от Мала Азия.

 Има много интересна история, че тогава се нарушава вековната забрана жена да стъпва на Атонския полуостров. Сръбският цар Стефан Душан, който е женен за българката Елена, сестра на цар Иван Александър, бягат и се крият на Атонския полуостров. Елена отива там, без да наруши формално забраната, тъй като в едикта на император Алекси І Комнин от ХІ век се казва, че женски крак  там да не стъпва. Тя действително не стъпва, защото са я носили на носилка. Така царското семейство се спасява, но други хора не са имали този шанс.

Доц. Димо Чешмеджиев разказва още, че има археологически следи в България от тази чума. Пример е църква №8 на Трапезица, където се открива масово погребение,  с използване на вар, като познато средство за дезинфекция. В столицата Търново също е имало зараза и много хора са станали жертви.

През османския период е имало няколко епидемии. Рилският монах, който цитирахме от ХVІІІ век говори за такава епидемия. През първата половина на ХІХ век също има епидемия. Хипотезата е, че поразява предимно мюсюлманското население, защото не взимат предпазни мерки и считат, че Аллах така е решил. Християните бягали в планините, но това е малко романтична история. Тогава хората са избирали изолиране на болните, предимно в манастири и отдалечени места.

Чешмеджиев заяви, че продължава да работи онлайн със студентите. Сега има повече студенти, отколкото на живо в университета.

Интервюто с Димо Чешмеджиев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ищар и Неш пеят на Франкофоли

Местят международния фестивал Франкофоли в Пловдив от Гребната база на стадион "Христо Ботев". Той ще се проведе на 21 и 22 юни. "Хубавото е, че дори и да вали, това няма да попречи на фестивала", каза Христина Спасова от организаторите. В първата фестивална вечер на сцената ще излязат Ищар, група NouvelleVague и рапъра и реге изпълнител..

публикувано на 29.03.24 в 11:50

Гост на "Срещите" тази събота е доц. Юлия Николова

Тази събота предаването  "СРЕЩИТЕ" Ви предлага разказ за първата литературна награда на Иван Вазов - медальона на лейди Странгфорд. Гост е доц. Юлия Николова. Слушайте-любопитно е. РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 30 МАРТ, МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" с водещ Людмила Сугарева.

публикувано на 29.03.24 в 11:22

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

обновено на 29.03.24 в 09:02

"Докато смъртта ни събере" е новата книга на Мира Папо

Новата книга на Мира Папо е озаглавена "Докато смъртта ни събере". В нея авторът издига своя глас като истински защитник на онеправданите и закрилник на различните и малцинствата.  Като изкусен притчов разказвач обаче тя фино преплита човешки съдби, разказва истории, прави аналогии , като преплита минало, настояще и бъдеще. Мира Папо представя..

публикувано на 29.03.24 в 05:54

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43