Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета седмица, онлайн или на хартия, обучението е факт

Нови дати за изпитите в средното училище предложи Министерството на образованието и науката заради извънредните мерки в борбата с Кодив-19. Матурите в 12 клас ще са на 30 май и 1 юни, а изпитите за седмокласниците ще са на 13 и 15 юни. 

На този етап 89 % от българските ученици са в дистанционна форма на обучение, но 11 % от тях са без обучение в електронна среда. Там помагат медиаторите в ромските квартали. За тях са поръчани защитни облекла, съобщиха от МОН. Изчисленията сочат, че 40 000 деца от етносите нямат възможност за този вид обучение - те са без компютър или лаптоп, но имат телефони, посочи министър Красимир Вълчев.

Как се спряват ромските деца в Пловдив? Първото Обединено училище „Йордан Йовков“ вече работи успешно с лаптопи и компютри, имат и дарения в тази насока - разказа директорът Таня Николова.

Тя посочи, че от 200 ученици при тях от 1 до 10 клас, в електронна форма участват 150 от тях, за останалите 50 деца се грижи медиатор. От него родителите и децата получвата разпечатани учебните материали.

Николова допълни: Ученици, които нямат компютри или таблети, правим всичко възможно да ги снабдим. Преди ден получихме дарение от фондация "Заедно в час" - таблети, които вече инсталираме и ще им ги предоставим.

Директорът на СУ „Проф. Асен Златоров“ в Първомай - Чавдар Здравчев сподели, че прилагат иновативни подходи. Вече имат сайт за борба с коронавируса, също и сайт „Моята България“ за начален и прогимназиален етап. Пуснаха и ръководство за работа с родителите онлайн. Ето с каква настройка те подождат към електронните уроци : 

Колегите са доста по-натоварени, защото балансират нещата между синхронното и асинхронно преподаване. Тази форма има предимства и недостатъци, но учебните часове се случват успешно, и учебният процес продължава както в нормална ситуация. Системата е готова за изпитите, защото по-голямата част от учебната година премина и няма да имаме проблеми. Дори има родители, които споделят, че мотивацията на децата им е по-голяма, и дори им е по-интересно. 

В средата на обучение онлайн има взаимопомощ сред българските учители, открои министърът. Той обясни, че много от българските издателства и електронни сайтове продоставят ресурсите безплатно.

От интереса на ромските деца към електронното обучение в Пловдив до Първомай, където прилагат иновативни подходи - с директорите на двете училища разговаря Живка Танчева. Може да чуете от репортажа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33