Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

Снимка: rctrend.bg

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес.

Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не е изненадващо, че се повтаря сега. Президентът Румен Радев е длъжен да намали остротата на политическия тон. Сега всички оперират в различен режим, дори да има опозиционно говорене, то няма чуваемост, смята Стефанов.

Удължаването на извънредното положение ще се приеме от голяма част от българите, голяма част от населението вече очаква тази мярка. Тази промяна обаче се отразява на всеки един от нас, това причинява дори психически травми, засилва тревожността, освен това доста хора ще останат без работа, каза още политологът. По думите му не бива да се изключва пораждане на конфронтация сред управляващите от ГЕРБ и партиотите.

В момента това, което получава чуваемост и достига до всеки един е това, което говори властта, както и НОЩ и основните говорители, върху това ще е вниманието на обществото ни и в следващите седмици, смята Анастас Стефанов.

Той допълни: В режим на извънредно положение нагласите се преориентират, по-скоро нагласите драматично се обръщат към статуквото, към тези, които са поставени начело да се справят с това, което ни е пратено като изпитание. 

Хората ще застанат зад твърдите мерки, заключи политологът. 

Повече може да чуете от звуковия файл по темата!

Още от категорията

В САЩ се бунтуват група изоставени хора

„Протестите и напрежението в Америка бяха предизвестени“, каза в интервю за Радио Пловдив  Ввесела Червена ръководител на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Чернева припомни, че смърттта на  Джордж Флойд не е първи такъв  случай жертва на полицеско насилие през последните 10 години. Но подчерта, че това не е..

публикувано на 01.06.20 в 16:18

Отпадъците в България ще продължават "да миришат"

Начина на мислене и на управление в сферата на околната среда у нас е остарял. Не може с технологии от  50-те години на миналия век да управляваме процеси, които са типични и характерни за 21-ви век.  Така  коментира ситуацията около скандалите в МОСВ  Искра Михайлова, бивш ресорен министър  в правителството на Пламен Орешарски от квотата на..

публикувано на 01.06.20 в 15:32

Заведенията отварят изцяло

От днес се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове.  Припомняме, че откритите части на заведенията отвориха на 6 май с изисквания за по-голяма..

публикувано на 01.06.20 в 13:16

Виртуалната реторика - предизвикателство и възможност

"Новата ситуация постави огромно предизвикателство. Ние учителите и университетските преподавател,и сме свикнали да работим с аудиторията „на живо“. Педагогическата реторика изследва тази комуникация в класната стая, в университетските семинарни зали и аули и изведнъж цялата наследена традиция беше поставена на изпитание. На дневен ред дойде..

публикувано на 01.06.20 в 12:55

Прокуратурата хвърля димна завеса за спокойствие на властта

Не бих нарекъл „нещо ново“ нищо от това, което наблюдаваме. Кризата с коронавируса задълбочи тенденции, които отдавна се развиват в българското общество. Случаят с Прокуратурата разкри нещо, което ние отдавна подозираме, че тя все по-малко служи като инструмент за спазване на българското законодателство и да се накажат тези, които не го..

публикувано на 01.06.20 в 10:31