Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шием маски и помагаме на героите на деня

В програма "Точно днес" разговор с Елица Георгиева, управител на малко немско предприятие у нас, която разказва за решението да помогнат в кризата с COVID-19.

Тя споделя опит как от фирма, която прави ветеринарни протези, те пренастроиха мощностите си - да шият маски.

Елица Георгиева каза, че според нея "доброто също е заразно" и започна разговора с поздрав към родители й, доц. Нарцис Калева и д-р Гюрай Ходжев. 

Тя уточни, че имат машините и работи с екип, на който може истински да разчита. Маските, които шият остават само за нуждите на българския пазар. Дистрибуцията на трислойните маски е по болниците и аптеките. 

Започнали са с 300 маски на ден, а днес, на втората седмица вече шият по 800 маски на ден.

Елица Георгиева каза, че помага на колегите си чисто административно, като например зареждане с материали. 

Важно е да се отбележи, че маските са сертифицирани и за фирмата това е приоритет в работата, имат сертификат и за материала, и за ластика. В следващите дни фирмата има възможност да шие и шапки, както и калцуни за лечебните заведения. 

Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15