Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Важно е да се удължи времето за диалог по програмата "Инвитро"

Има спорни текстове, които трябва да подлежат на обществена дискусия

По правилата на общинския съвет продължава общественото обсъждане на правилника за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. За някои от спорните моменти, по които тече нова петиция на активни граждани говорим с д-р Иван Црънчев, общински съветник от ВМРО и член на комисията по професионална етика на БЛС-Пловдив.

Д-р Црънчев каза, че съществен момент и конфликтна точка е една алинея, където се казва, че лечебните заведения, които помагат на двойките с репродуктивни проблеми трябва да са регистрирани само в община Пловдив. 

Според него това изискване нарушава правата на пациентите, които са пловдивските граждани, точно в частта за оказаната медицинска помощ. 

Дейностите по асистирананата репродукция в Закона за здравето спадат към медицинските услуги и не трябва да има критерий, който да ги ограничава. 

Общинският съветник каза, че е установил липсата на текст, който да включва самотните майки, според него те са пълноправни граждани на общината. Трябва да има и листа на чакащите пациенти, както и да се установи срок от 12 месеца на подалите документи за програмата. 

Още от категорията

Напусна ни писателката Величка Настрадинова

Вълшебния разказвач - писателката Величка Настрадинова, ни напусна днес, съобщи Евгения Тагарева във Фейсбук. "Една светла душа продължава нагоре в другите измерения и светове, за които пишеше в книгите си - земно-неземни... Тъгувам за тази тежка раздяла и още повече тъгувам за това, че по силата на съдбата не можехме да сме до нея в последните й..

публикувано на 28.11.20 в 19:40

Галеристката Анна Дякова в "Добро утро, ден!"

Галеристката  Анна Дякова гостува тази седмица в „Добро утро,ден!“. Създадената преди 25 години от нея галерия „Дяков“ е една от първите в страната.  Ценителите познават липсата на компромис в избора на автори, както и липсата на компромис и в общуването. От тази среща ще научите за специалната и чаша, защо не по-малко специална е и..

обновено на 27.11.20 в 16:53

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39