Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия усещаме стабилност дори в кризата с COVID-19

Ангела Меркел е създадена да решава кризи, пише "Шпигел".

| обновено на 20.04.20 в 10:38

Германия се готви за нова фаза в борбата с коронавирусната епидемия, като днес някои предприятия ще получат разрешение да се върнат към работа след едномесечно прекъсване, предаде ДПА.Отварят врати малки и средни магазини, с площ по-малко от 800 кв.м., макар че 16-те провинции имат различни правила за връщането към работа.Разрешение да подновят работа ще получат и автокъщи, продавачи на велосипеди и книжарници. В някои провинции в този списък са и зоопарковете.

Училищата ще отворят врати за по-възрастните ученици, които се явяват или готвят за изпити, в Саксония, Берлин и Бранденбург. Други провинции се готвят да отворят училищата по-късно тази седмица или в началото на май. Очаква се днес да се състои заседание на работна група, която да обсъди постепенното подновяване на работата на яслите и детските градини в страната.

От Мюнхен вкючване за Радио Пловдив на пловдивчанката Димитрина Пандурова. Тя е журналист, позната като едно от лицата на телевизия "Европа", от няколко години живее и работи в Германия. Димитрина споделя: Моята позиция е, че трябва да намерим начин да живеем с вируса и да спазване мерките, но да се внимава да не се премине границата в диктатура.

Още от казаното в интервюто: Ние вече се намираме в първата седмица от разхлабването на мерките. Пътувам към работа, работя в банка и не сме спирали да работим през целия месец. Бавария е най-засегната, защото тук живеят 13 млн. души, като тук е икономическата сила на Германия и тук ще са по-затегнати мерките до 11 май. 

Ангела Меркел е създадена да решава кризи, пише "Шпигел". Тя успя да покачи своя рейтинг, точно защото излезе прямо и отговорно, и силно каза: Ще се справим, ще преминем през това, и после пак благодари на германците, че спазват правилата.

От началото на кризата от 16 март в Германия мога да кажа, че усещам стабилност, каза още Димитрина Пандурова.

Ако мерките останат до края на август, турзимът, хотелския бизнес и други - изплащането като заплати на хората ще бъде не 60 %, а 80 % за всеки, които остане вкъщи заради строгите мерки. 25 000 уреда за командно дишане има в Германия, като са 33 900 интензивни легла на 100 000 души население. Германците обмислят да се даде шанс на вътрешния туризъм. На Германия годишно й трябват 12 млрд. маски, сочи проучване. Да, Германия мисли за всеки гражданин, да, тук държава мисли за всеки един поотделно, така обобщи мерките там Димитрина Пандурова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38