Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваме едва през лятото на Рожен да идват групи туристи

Разговор с Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория в Рожен. Темите са за наблюдението на  големия астероид, които ще премине най-близо до Земята в сряда. От астронома и повече информация за сателитите на Илън Мъск, които в България засилено снимаме вечер.

Д-р Петров каза, че на този етап обсерваторията е затворена за посещения заради извънредното положение. Очакванията са да заработи през лятото и за организирани групи от туристи. На базата са трима астрономи, които ежедневно работят, много рядко може да дойде някой друг наблюдател, като наблюдателната програма няма да бъде прекъсвана.

В край на април и май времето е дъждовно на Рожен, и последните дни не са най-доброто време, но все пак наблюдаваме небето, посочи Никола Петров. Той допълви, че последно на сайта на NASA е поставено изображение на кометата ATLAS, снимано на територията на НАО Рожен. Тази комета се е разпаднала и няма да може да бъде наблюдавана, каквито очаквания е имало. 

Голямият астероид 52768 (1998 OR2) ще прелети до 6,3 млн. км от Земята. Това ще се случи на 29 април в 13.56 ч. българско време. Той е хазартен астероид, защото във времето има потенциал да си измени треакторията. Това е най-големият астероид, който ще премине на сравнително малко разстояние от нас до края на 2020 година, посочи Никола Петров. Очакванията са, че технологично след години ще можем да отклоняваме големите астероиди и комети. Астероидът може да се заснеме с фотоапарат и обектив, снощи нямахме шанс да го заснемем, но довечера ще покажем снимки, ако се изчисти небето, обеща д-р Петров. 

По повод на сателитите Starlink  на И. Мъск астрономът заяви, че те в една степен затрудняват наблюденията с телескопи, но от друга осигуряват интернет свързаност от ново поколение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33