Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моловете отварят в понеделник, търговци търсят персонал

Отварят врати и фитнес залите

| обновено на 17.05.20 в 08:45
molove_big

Премиерът Бойко Борисов разпореди организация за отварянето на търговските обекти тип мол и на ритейл-парковете от понеделник. Премиерът отбеляза, че е задължително да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани.

С Рая Попова, генерален секретар на Българската ритейл асоциация разговаряме за готовността на търговците да възобновят дейността си след продължителния престой. Попова смята, че двумесечният престой е бил нова ситуация, плашеща в началото, после се е свикнало, но животът продължава.

Тя заяви, че нямат нужда от голяма подготовка за магазините, по различно стои въпросът с персонала. Много от работниците са на борсата и сега това се оказва по - голям проблем. В зависимост от силата на всеки от търговците, той решава този въпрос по свой начин.

"Мярката 60/40 е възможно да се приложи при нас, ние също имаме нужда от помощ, и тази мярка от 3 000 лева за дребния бизнес също би трябвало да е приложима." допълни Попова и обясни, че също така някои от колегите й залагат на онлайн търговията.

На този етап наемите също са проблем и е доста комплицирана тема. 3% от търговците ще затворят обектите си в моловете, това е по данни на проучване направено за големите търговски обекти.

"Сега ще предстоят разговори със собствениците на молове и ритейл паркове, защото не може мол без наематели", каза Рая Попова. Тя посочи, че са започнали обсъждания по тази важна тема между колегите й. Тя допълни: "Условията, при които ще отворим са приемливи. Това касае моловете в по-голяма степен, да няма много хора на едно място, хигиенизация и дезинфекция ще ги направим."

Разговор и със Сара Суидан, търговец на магазин в МОЛ в София. 

"Реално още на 13 март сме затворили и така е до днес, 15 май.Това бе реално много трудно, без оборот и разходите се трупаха през месеците. Проблем е и това, че не бе ясно - до кога ще трае този период, за да се направи разчет на разходите. Мярката 60/40 е неприложима и реално нашият персонал отиде на борсата", призна Суидан. По думите й предстои да се проведат серия от разговори с наемодателите от моловете за новите такси и наеми. 

Очаква се на първо време да има по-малко оборот в повечето от търговските обекти, защото няма да има струпване на едно място на хора. 

Маркетинг мениджърът на  МОЛ -а в "Тракия"  Александрина Янева разказа, че  въпреки стреса  „от днес за вчера“, те са готови да организират маршрути за еднопосочно движение, пълна дезинфекция и дори мерене на температура на клиентите, ако се наложи. 

По думите на Янева е направено възможното да се облекчат наемателите на търговски площи, които бяха принудени да не работят, и на този етап няма такива, които се готвят да напуснат.

Изисквания към тях ще са  продавачите да работят с маски, ако се налага, да осигурят дезинфекция и контрол върху потока от клиенти, така че де не се струпват много хора на едно място. Допълнително ще се мисли за изискванията към пробните в магазините за облекло.

Тази вечер спортният министър Красен Кралев издаде заповед, с която отварят и фитнес залите от понеделник, 18 май, при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05