Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лобистки интереси свалят ДДС от 20 на 9 процента

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Днес  в НС на второ четене влиза предложението за намаляване на ДДС от 20 на 9 процента за туризма и книгите. 

Според  икономиста проф. Боян Дуранакев, целта на това предложение   е неясна."Хотелиерите и ресторантьорите  не се нуждаят от това  намаление от 20 на  9 % , това нито ще увеличи същствено приходите на ресторантите, нито ще  напълни хотелите, да не говорим пет клиенти да се бият за  1 маса, това няма да се случи тази година“.

„Казано на икономически език, браншът не е фалирал, има пропуснати ползи, а не ликвидация“.

„А и в САЩ и в ЕС от 60 до 80 % от хората са заявили, че няма да се върнат към обичйаните си посещения в ресторанти и хотели.В хората е останал страхът от извънредното положение/обстановка.“

Проф.Дуранкев отбеляза и че дори да се намали ДДС за хотели и ресторанти, това няма да доведе до намаление на цените на клиентите.

Икономистът определи ситуацията като какафонична и неясна и допусна, че причината са лобистки интереси  и сивия сектор.

„Не е ясно и намалението за книгите, за кои книги, за булевардната и жълта литература да се намали, или за научна литература?“

Проф.Дуранкев смята, че има други браншове, които повече се нуждаят от подкрепа, и това е фармацията и някои от храните.

"В края на годината, ако продължаваме така, независимо от подкрепата на ЕС, има опасност от нарушаване на фискалната схема и продължаване на неравенствата богати/бедни."

Цялото интервю с проф. Боян Дуранкев е в звуковия файл. 


Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15