Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намаленото ДДС е адекватна мярка, макар и временна

Снимка: Bloomberg

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9 процента за ресторанти, хотели и книги.  Мотивът за временната мярка, предложена е ГЕРБ и "Обединени патриоти" е свързан с преодоляването на  последиците от кризата с коронавируса. Всички останали предложения бяха отхвърлени.

"Такава мярка трябваше да се предприеме дори по-рано, от самото начало на кризата и карантината. Тя е адекватна и ще е по-ефективна от мярката 60 на 40, която е доста противоречива в бизнес средите", коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Намаляването на ДДС-то, макар и временно - от 1 юли до края на следващата година, ще има икономически ефект за спасяването на предприятия, застрашени от фалит заради дългото затваряне и очакваните занижени приходи от закъснелия туристически сезон, отбеляза Вулджев. По думите му цената на тази антикризисна мярка може да се изплати и това ще струва около 150 и 200 милиона лева, но е много по-добре, отколкото фалирането на предприятията. 

Свалянето на ставката в един сектор, не означава, че трябва да се вдигне в друг, тъй като има как да се компенсира, каза още Вулджев и определи позициите на финансовия министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова като лишени от логика и с много плитки аргументи  на фона на сериозни публични харчове, например средствата за изграждането на държавна бензиностанция. Икономическият анализатор отбеляза, че същите мерки се предприемат и в Гърция. 

"Мярката е в подкрепа на бизнеса, а  не за потребителите. В период на криза е много трудно да се предвижда как точно ще се развиват цените, а спадът в цените за потребителите в заведенията зависи от това колко сериозна е конкуренцията", каза още Вулджев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл. 

Още от категорията

Превозвачите няма да пуснат градските автобуси до селата

През тази седмица бяха проведени разговори за възможностите градският транспорт на Пловдив да обслужва населените места в по-малките  съседните общини.  Срещата беше инициирана след поредица от писма до кмета Здравко Димитров с молби, подкрепени от стотици подписи на жители от съседните села за по-удобен и редовен транспорт. Основният..

публикувано на 29.05.20 в 15:00

Битката с фалшивите новини трябва да продължи

Предложените промени в Закона за радио и телевизия бяха отхвърлени на комисия, но това не означава, че няма да влязат в зала и че ние няма да продължим да се борим за тях. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Александър Сиди, депутат от „Обединени патриоти“. Народните представители от групата внесоха два законопроекта за промени - единият..

публикувано на 29.05.20 в 11:33

Очаква се бум на усложнени хронични заболявания

Може да се очаква бум на случаи на усложнени хронични заболявания, а също и на нови недиагностицирани заболявания, в това число и онкологични. Тази прогноза направи доктор Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването и бивш заместник-министър на здравеопазването, който коментира последствията от спрения планов прием в лечебните..

публикувано на 29.05.20 в 10:49

С маска на матура, по девет души в класна стая на 1 юни

Уточнени са всички детайли за провеждането на държавните зрелостни изпити. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Вихра Ерамян, директор на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. В училището на матура ще се явяват 208 ученици. Тази година държавните зрелостни изпити ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки, които бяха разпоредени..

публикувано на 29.05.20 в 10:14

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15