Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въпреки страховете 5G - мрежата е напълно безопасна

„5G още с името си подсказва, че  нещо се случва за пети път в мобилните комуникации.  Но и с първите четири, които съществуват вече толкова години и за тях има изследвания, не е имало никакви проблеми. Вярвам, че така ще бъде и този път. Не мога да си обясня от какво се породи  притеснение у редица хора“. Това заяви Светлин Желев - гл. редактор на технологичен сайт.

Желев бе категоричен, че страховете на хората трябва да бъдат уважавани и в никакъв случай тези, които разбират, не трябва да се отнасят с насмешка и подигравка към другите, които очевидно разбират по-малко и имат притеснения.

Мрежата не е нещо революционно, а е резултат от естественото развитие на технологиите. Названието 5G идва от факта, че изобретението е пета генерация компютърни технологии.  Желев обясни, че това е мрежа, използваща различни активни радиовълни. Тези радиовълни са активни още от зората на човечеството, заради фактори като слънцето, а радио излъчването се съществява на честоти, които са сходни с 5G  и с това няма никакъв проблем.

Повечето компании и държави залагат на това, че 5G мрежата  ще трансформира индустриалната сфера, което е важно за бъдещето. Доказано е, че с новата технология няма проблем  и регулацията знае, че притесненията на хората са от излъчванията.

„Тези излъчвания ги има и в момента и то с много по-голяма мощност. А 5G мрежата  ще промени енергопотреблението, самите антени ще използват по-малко енергия и ще бъдат по-маломощни“.

По думите на Желев, ва базата на възможностите, давани от тази мрежа, ще могат да се осъществяват редица услуги по автоматизацията, безопасността, „умния град“, към който всички се стремим.  Положителните неща изобилстват, страховете са безпочвени, но на тях трябва да се обърне специално внимание.

Европейската Комисия и Европейският парламент също обръщат внимание на тези сериозни проучвания, които вече са над 500.

Желев  подчерта още, че в момента много институции проверяват и регулират безопасността на мрежите. Националният център за обществено здраве и анализи, който също е част от контролиращите органи, дори е създал платформа на сайта си, в която всички хора могат да проверят всяка намираща се в страната ни антена. Хората могат да проверят какво е излъчването на антените до домовете им.

 „У нас нормата е 10 микровата на кв.сантиметър, а в Италия е 100 или в САЩ - 600. Едно стандартно излъчване пред нашия блок е 0,4  т.е. 10 пъти по-далеч от една от най-строгите норми в ЕС. Никаква опасност няма, бе категоричен Желев.

Цялото интервю – от звуковия файл:


Още от категорията

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население , а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините.  Садък каза, че все още..

публикувано на 22.06.21 в 14:59
Проф. д-р Мариана Мурджева

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза,..

обновено на 22.06.21 в 11:47
Враменен ваксинационен пункт в Пловдив

Временните имунизационни пунктове в Пловдив са празни

Кампанията по ваксиниране срещу COVID-19 продължава с отварянето на изнесени ваксинационни пунктове на различни места в града. Първият временен център бе открит на 12 юни в двора на училище „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“. Най-новият ваксинационен пункт се намира в МОЛ Пловдив. Имунизацията се осъществява всеки ден до 27 юни, без..

публикувано на 22.06.21 в 11:07

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за..

публикувано на 22.06.21 в 09:58

Възможно е 62% от пазарджиклии да са преболедували COVID

София Пазарджишка област е начело на класацията по брой хора, които са се срещнали с коронавируса.  Национално изследване на една от големите вериги лаборатории показва, че 62% от жителите на Пазарджишка област са преминали през COVID-19 .  Проучването е правено в периода 25 май-11 юни въз основа на случайна извадка на 2600 проби за..

публикувано на 21.06.21 в 16:07