Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въпреки страховете 5G - мрежата е напълно безопасна

„5G още с името си подсказва, че  нещо се случва за пети път в мобилните комуникации.  Но и с първите четири, които съществуват вече толкова години и за тях има изследвания, не е имало никакви проблеми. Вярвам, че така ще бъде и този път. Не мога да си обясня от какво се породи  притеснение у редица хора“. Това заяви Светлин Желев - гл. редактор на технологичен сайт.

Желев бе категоричен, че страховете на хората трябва да бъдат уважавани и в никакъв случай тези, които разбират, не трябва да се отнасят с насмешка и подигравка към другите, които очевидно разбират по-малко и имат притеснения.

Мрежата не е нещо революционно, а е резултат от естественото развитие на технологиите. Названието 5G идва от факта, че изобретението е пета генерация компютърни технологии.  Желев обясни, че това е мрежа, използваща различни активни радиовълни. Тези радиовълни са активни още от зората на човечеството, заради фактори като слънцето, а радио излъчването се съществява на честоти, които са сходни с 5G  и с това няма никакъв проблем.

Повечето компании и държави залагат на това, че 5G мрежата  ще трансформира индустриалната сфера, което е важно за бъдещето. Доказано е, че с новата технология няма проблем  и регулацията знае, че притесненията на хората са от излъчванията.

„Тези излъчвания ги има и в момента и то с много по-голяма мощност. А 5G мрежата  ще промени енергопотреблението, самите антени ще използват по-малко енергия и ще бъдат по-маломощни“.

По думите на Желев, ва базата на възможностите, давани от тази мрежа, ще могат да се осъществяват редица услуги по автоматизацията, безопасността, „умния град“, към който всички се стремим.  Положителните неща изобилстват, страховете са безпочвени, но на тях трябва да се обърне специално внимание.

Европейската Комисия и Европейският парламент също обръщат внимание на тези сериозни проучвания, които вече са над 500.

Желев  подчерта още, че в момента много институции проверяват и регулират безопасността на мрежите. Националният център за обществено здраве и анализи, който също е част от контролиращите органи, дори е създал платформа на сайта си, в която всички хора могат да проверят всяка намираща се в страната ни антена. Хората могат да проверят какво е излъчването на антените до домовете им.

 „У нас нормата е 10 микровата на кв.сантиметър, а в Италия е 100 или в САЩ - 600. Едно стандартно излъчване пред нашия блок е 0,4  т.е. 10 пъти по-далеч от една от най-строгите норми в ЕС. Никаква опасност няма, бе категоричен Желев.

Цялото интервю – от звуковия файл:


Още от категорията

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58