Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпреки страховете 5G - мрежата е напълно безопасна

„5G още с името си подсказва, че  нещо се случва за пети път в мобилните комуникации.  Но и с първите четири, които съществуват вече толкова години и за тях има изследвания, не е имало никакви проблеми. Вярвам, че така ще бъде и този път. Не мога да си обясня от какво се породи  притеснение у редица хора“. Това заяви Светлин Желев - гл. редактор на технологичен сайт.

Желев бе категоричен, че страховете на хората трябва да бъдат уважавани и в никакъв случай тези, които разбират, не трябва да се отнасят с насмешка и подигравка към другите, които очевидно разбират по-малко и имат притеснения.

Мрежата не е нещо революционно, а е резултат от естественото развитие на технологиите. Названието 5G идва от факта, че изобретението е пета генерация компютърни технологии.  Желев обясни, че това е мрежа, използваща различни активни радиовълни. Тези радиовълни са активни още от зората на човечеството, заради фактори като слънцето, а радио излъчването се съществява на честоти, които са сходни с 5G  и с това няма никакъв проблем.

Повечето компании и държави залагат на това, че 5G мрежата  ще трансформира индустриалната сфера, което е важно за бъдещето. Доказано е, че с новата технология няма проблем  и регулацията знае, че притесненията на хората са от излъчванията.

„Тези излъчвания ги има и в момента и то с много по-голяма мощност. А 5G мрежата  ще промени енергопотреблението, самите антени ще използват по-малко енергия и ще бъдат по-маломощни“.

По думите на Желев, ва базата на възможностите, давани от тази мрежа, ще могат да се осъществяват редица услуги по автоматизацията, безопасността, „умния град“, към който всички се стремим.  Положителните неща изобилстват, страховете са безпочвени, но на тях трябва да се обърне специално внимание.

Европейската Комисия и Европейският парламент също обръщат внимание на тези сериозни проучвания, които вече са над 500.

Желев  подчерта още, че в момента много институции проверяват и регулират безопасността на мрежите. Националният център за обществено здраве и анализи, който също е част от контролиращите органи, дори е създал платформа на сайта си, в която всички хора могат да проверят всяка намираща се в страната ни антена. Хората могат да проверят какво е излъчването на антените до домовете им.

 „У нас нормата е 10 микровата на кв.сантиметър, а в Италия е 100 или в САЩ - 600. Едно стандартно излъчване пред нашия блок е 0,4  т.е. 10 пъти по-далеч от една от най-строгите норми в ЕС. Никаква опасност няма, бе категоричен Желев.

Цялото интервю – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35